Biznis i ekonomijaPreporučeno

10 europskih zemalja protiv novog zaduživanja za zelenu tranziciju

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Valdis Dombrovskis; Foto: EC - Audiovisual Service

Planovi Europske komisije o novom zaduživanju za financiranje Zelenog plana i tranzicije nailaze na rastući otpor članica Europske unije uz otvoreno protivljenje deset zemalja.

Reuters je u petak izvijestio da se našao u posjedu pisma koje je sedam članica – Češka Republika, Danska, Finska, Austrija, Irska, Estonija i Slovačka – 26. siječnja poslalo Valdisu Dombrovskisku, potpredsjedniku Europske komisije zaduženom za trgovinu.

>>>Komisija predstavila okvir za koordinaciju ekonomskih politika u 2023.

Potpisnici u njemu navode da su članicama Europske unije već dostupna golema, uglavnom neiskorištena sredstva iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RFF) osmišljenog i odobrenog u jeku pandemije bolesti COVID-19 i da bi članice prije novog zaduživanja trebale iskoristi postojeći novac.

Iako nisu potpisnice, takvo gledište dijele i vlade u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji što umanjuje izglede da će Europsko vijeće na vijećanju najavljenom za 9. i 10. veljače prihvatiti poziv Komisije.

Komisija s druge strane vjeruje da su nova sredstva nužna kako bi se i članicama sa skučenim fiskalnim prostorom omogućila zelena tranzicija.

Kontekst

Komisija je nakon inauguracije nove predsjednice Ursule von der Leyen proglasila klimatsku krizu i Europsku uniju povela na zelenu tranziciju čiji su temelj raskošne nacionalne i nadnacionalne subvencije.

Izvršno je tijelo reklo da će Europa postati perjanica svjetske preobrazbe, ali su tu ulogu s krajem prošle godine preuzele Sjedinjene Američke Države čija je administracija usvojila “Akt o smanjenju inflacije” koji uključuje 369 milijardi dolara poticaja za proizvođače električnih automobila, baterija, vjetrotrubina ili hidrogena.

>>>EU traži novi okvir za državne potpore, promicanje (ne)konkurentnosti

Američki je potez u Europi izazvao zabrinutost jer je izrazito privlačan za globalne i europske tvrtke zbog čega postoji bojazan o dislokaciji europske industrijske baze čija je konkurentnost usahla zajedno s dostavom jeftinih ruskih energenata u kontekstu odgovora na invaziju Ukrajine.

Von der Leyen je prije deset dan u Davosu najavila Zeleni industrijski plan čije obrise sada odbacuje spomenuta grupa nacija koja drži da članice Unije prije novog zaduživanja moraju iskoristiti ili prenamijeniti besplatna sredstva i povoljne kredite osigurane kroz 800 milijardi eura vrijedan mehanizam.

>>>Von der Leyen u Davosu: Imamo plan, Zeleni industrijski plan | plansko gospodarstvo

“Mi moramo osigurati da gospodarstvo može bolje apsorbirati već dogovoreno EU financiranje,” navodi se u pismu. “Do sad je iskorišteno samo 100 milijardi od ukupno 390 milijardi bespovratnog novca dostupnog u RFF-u.”

>>>EU vodi intenzivnu raspravu o prilagodbi, odgovoru na epohalne subvencije SAD-a

“Nadalje, u RRF-u još uvijek postoji neiskorišteni kreditni kapacitet. Sve dodatne mjere trebale bi se temeljiti na iscrpnoj analizi Komisije o preostalom jazu u financiranja i ne bi se trebalo uvoditi novo financiranje,” napisali su potpisnici.

Slobodno tržište

Njemačka, Nizozemska i Belgija podržavaju takvo gledište, osobito u kontekstu povoljnog zaduživanja koje nacije izbjegavaju jer preferiraju bespovratna sredstva.

>>>Postignut je politički sporazum o REPowerEU

Potpisnici drže da Komisija umjesto potrage za novim novcem treba dokinuti birokratske i druge prepreku u primjeni RFF-a i raditi na materijalizaciji “Unije tržišta kapitala” čije je formiranje najavljeno u 2014. godini.

>>>Komisija otvorila javnu raspravu o Uniji tržišta kapitala

Takva bi Unija osnažila financiranje privatnim kapitalom i spriječila postojanu eroziju slobodnog tržišta.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>10 europskih zemalja protiv novog zaduživanja za zelenu tranziciju […]

Comments are closed.