Politika

104 migranta ‘ponovno su ostavljena u limbu na palubi spasilačkog broda’: SOS Mediterranee

Migrant na Ocean Vikingu; Foto: Giornale Il Sette e Mezzo/YouTube

Spasilački brod sa 104 migranta koji je na moru već deset dana trebao bi ih hitno moći iskrcati, objavile su u ponedjeljak dvije humanitarne organizacije koje upravljaju brodom.

Ocean Viking, kojim upravljaju organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, spasio je migrante 18. listopada oko 90 kilometara od libijske obale.

Na brodu su dvije trudnice i 41 maloljetnik, uključujući dvoje djece u dobi od dvije godine i 11 mjeseci.

“104 preživjela ponovno su ostavljena u limbu na palubi spasilačkog broda, a da se ne nazire rješenje za njihovo iskrcavanje”, priopćio je SOS Mediterranee.

“Pozivamo europske čelnike da žive u skladu sa svojim načelima i dopuste preživjelima da se napokon iskrcaju na sigurno”, apelirao je voditelj misije Liječnika bez granica, Michael Fark.

Na brodu su, po njihovim podacima, dvije trudnice i 41 maloljetnik, uključujući dvoje djece u dobi od dvije godine i 11 mjeseci.

SOS Mediterranee i Liječnici bez granica ranije su zatražili da se brodu dopusti da pristane na Malti ili u Italiji.

Trenutačno se nalazi na pola puta između Lampeduse i Sicilije.

Italija i Malta od prošle godine redovito odbijaju otvoriti svoje luke za takve brodove dok druge države članice EU-a ne pristanu prihvatiti dio migranata.

>>>‘Mehanizam solidarnosti’: Hrvatska među 14 članica spremnih na prihvat izbjeglica, migranata

Pregovori o tome često su teški i dugotrajni, a dogovor se često postigne uz pomoć Europske komisije.

Malta, Italija, Francuska i Njemačka predložile su u rujnu fiksna pravila za automatsku relokaciju migranata kako bi se ubrzale procedure, ali prijedlog nije dobio širu potporu u EU-u.