PreporučenoTech

11,000 otkaza u Meti

Meta Avatar Marka Zuckerberga; Foto: C-Net/YouTube

Meta Platforms, slijednica Facebooka pod upravom Marka Zuckerberga, u srijedu je najavila više od 11,000 otkaza s čime će radnu snagu smanjiti za 13%.

Masovno otpuštanje, jedno od najvećih ususret neizvjesnoj 2023., prvo je u osamnaestogodišnjoj povijesti kompanije.

>>>Val otkaza u Meti | WSJ

Prvi pritisak dolazeće recesije trpe i drugi tehnološki prvaci, Google i Apple formalno su zastali sa zapošljavanjem, dok su otkaze već podijelili Twitter i Microsoft.

Postcovid blues

Situacija je osobito poljuljana i zahtjevna u fintechu, kriptobankama i kirptomjenjačnicama koje trpe veliko remećenje i piramidalne usude.

>>>Zuckerberg predstavo Quest Pro za proširenu, miješanu, ojačanu… ‘meta zbilju’

Tehnološki sektor trpi i od “skidanja s covida”. Potrošači su kroz mučne godine zaključavanja i uvjetovanja života i rada utjehu pronalazili u hardveru, softveru i sadržajima na zahtjev što je rezultiralo povijesnom dobiti.

Navedeno je u poruci zaposlenima naveo i glavni direktor Mark Zuckerberg.

“Ne samo da se online trgovina nije vratila na prijašnje trendove, već su makroekonomsko pogoršanje, povećanje konkurentnosti, (pravilima privatnosti uvjetovan) gubitak signala od oglasa izazvali puno manje prihode od mojih očekivanja. Ja za to preuzimam potpunu odgovornost,” napisao je direktor čija kompanija također planira uštede u tekućem poslovanju i zamrzavanje zapošljavanja do kraja prvog tromjesečja 2023. godine.

>>>Prvi pad prihoda u povijesti Meta Platforms, Facebooka

Posljednja revizija poslovanja predviđa da će troškovi Mete, čijem gomilanju ponajviše doprinosi rebranding i pokušaj stvaranja meta društvene mreže u virtualnoj zbilji čiji je ishod neizvjestan, ove godine skočiti iznad 100 milijardi dolara.

Sumnja u viziju

Wall Street sve glasnije i otvorenije propituje održivost i realizaciju “meta svemira”, golemog i izrazito skupog eksperimenta koji je jedan od većih dioničara nazvao “supervelikim i zastrašujućim”.

Dionica tvrtke u posljednjih je godinu dana izgubila 70% vrijednosti.

>>>Zuckerberg ponukao radnike da odu, najavio teška vremena za Metu

Meta zaposlene otprema sa 16 tjedana osnovne plaće i s dva dodatna plaćena tjedna za svaku godinu radnog staža, kao i drugim pogodnostima, uključujući šestomjesečni nastavak uplata za zdravstveno osiguranje.

Reuters navodi da je kompanija zaključno s rujnom imala 87,314 zaposlenih.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] desetak pozicija, uključujući ulog u Meta Platforms čija je dionica posrnula uslijed velikog vala otkaza i neizvjesne tranzicije u virtualne, “meta” […]

Comment here