PolitikaPreporučeno

1338 testova, 116 novih slučajeva: COVID-19/18. srpanj/detalji

U Hrvatskoj je potvrđeno 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je trenutno broj aktivnih slučajeva 1204, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 139 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru osam pacijenata. Nema umrlih osoba.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 4253 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 120 umrlo, a 2929 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4507 osoba.

Do danas je ukupno testirano 102.189 osoba, od toga 1338 u posljednja 24 sata, navodi Stožer.

Sedmero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Sedam je novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a riječ je o pet osoba iz Ploča te dvije iz Dubrovnika, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

“Tri muškarca i dvije žene iz Ploča epidemiološki se vežu uz jedno okupljanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, muškarac iz Dubrovnika kontakt je ranije poznatog slučaja, a za ženu iz Dubrovnika se još utvrđuje epidemiološka veza. Svi su na kućnom liječenju s blagim simptomima, ističu iz županijskog stožera.

Uz to, izliječeno je pet osoba iz Dubrovnika, što čini ukupno 39 aktivnih slučajeva.

U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto pet zaraženih. Od početka pandemije analizirano je ukupno 5145 uzoraka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 250 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 42 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 20 novih slučajeva

Splitsko-dalmatinska županija u posljednja 24 sata bilježi znatan porast novooboljelih od koronavirusa pa ih je danas ukupno 20, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 234 obrađena uzorka 20 ih je pozitivnih – osam iz Splita, pet  iz Vrgorca, te po jedna osoba iz Sinja, Podgore, Trogira, Kaštela, Lokvičića, Imotskog i Tučepa.

U Stožeru kažu da je 14 osoba kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih šest osoba epidemiološki obrađuje.

Uz 20 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na tom području.

U samoizolaciji se nalazi 548 osoba, a deset covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

Devetero novozaraženih u Zadarskoj županiji

Na području Zadarske županije u subotu je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, većina su obiteljski kontakti prethodno oboljelih, a ostalima se utvrđuje mjesto kretanja.

Novooboljeli su s područja općina Sveti Filip i Jakov, Pakoštane i Sukošan te Grada Zadra. Aktivnih slučajeva ukupno je 67, u samoizolaciji je 490 osoba.

Prema podacima Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, tijekom jučerašnjeg dana testirano je 118 uzoraka.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je sedmero pacijenata.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 36 novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 36 novooboljelih od koronavirusa, a župan Božo Galić ustvrdio je u subotu kako je povećanje broja zaraženih posljedica većih okupljanja građana poput svatova i sličnih prigoda.

Među novooboljelima po devet osoba je iz Vinkovaca i Ivankova, četiri su iz Vukovara, po tri iz Starih Mikanovaca i Otoka, dva iz Gradišta, te po jedna iz Đeletovaca, Rokovaca, Tordinaca, Vođinaca, Tovarnika i Slakovaca, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

”Stanje je zabrinjavajuće, ali ne vrlo zabrinjavajuće. Prema Nacionalnom Stožeru išli smo s prijedlogom da se s brojem sudionika ograniče velika okupljanja”, rekao je župan Galić.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 186 osoba od kojih su 52 izliječene. U samoizolaciji se nalazi 546 osoba među kojima je 36 djelatnika iz sustava zdravstva.

U Zagrebu 20, a u Zagrebačkoj županiji tri nova slučaja zaraze koronavirusom

U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježeno je 20 novih slučajeva zaraze koronavuirusom, a u Zagrebačkoj županiji tri nova slučaja, objavljeno je u subotu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ objavio je da su u protekla 24 sata proveli 392 testiranja na SARS-CoV-2 te da je u Zagrebu zabilježeno 20 novih slučajeva, a za 69 osoba određena je mjera samoizolacije.

Od novooboljelih, njih 12 su kontakti ranije oboljelih osoba, sedam je osoba za sada nejasne epidemiološke anamneze, a jedna je oboljela osoba doputovala iz Italije.

Trenutno su u Gradu Zagrebu 354 aktivna slučaja i 756 aktivnih samoizolacija.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do 11 sati evidentirano je 216 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, odnosno u odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više, ali je i 12 osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 47 slučajeva, do sada je ukupno izliječeno 160 osoba, a devet ih je preminulo.

U Osječko-baranjskoj županiji 12 novooboljelih

Tijekom posljednja 24 sata Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i KBC Osijek testirali su 278 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Pozitivne osobe Zavod za javno zdravstvo u svojoj evidenciji vodi prema ispostavama Zavoda te je prema dostupnim podacima sedam novopozitivnih osoba s područja Osijeka,  dvije s područja Đakova, jedna s područja Valpova i Donjeg Miholjca i dvije s područja ispostave Beli Manastir.

Pula: osam novih slučajeva zaraze

U Istri je potvrđeno osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih se kod njih petero radi o bliskom kontaktu s već potvrđeno pozitivnom osobom,  izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 142 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je osam pozitivnih. Kod pet osoba radi se o bliskom kontaktu s već pozitivnom osobom, jedan slučaj je uvezen odnosno radi se o dolasku iz Republike Srbije dok je kod dvije osobe u tijeku epidemiološka obrada”, istaknuo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako od ukupno osam novozaraženih, petero ih je s područja grada Buzeta, jedna je osoba iz Labina, u jednom slučaju radi se o dolasku osobe iz Beograda, a u drugom o osobi iz Zagreba koja je stigla u Vodnjan.

Ukupno je u Istri do danas 76 zaraženih osoba od kojih se 21 osoba liječi u bolnici, a ostali kod kuće s tim da se toj brojci trebaju pridodati današnjih osam novozaraženih.

Dvije od tih osam osoba su već hospitalizirane u bolnici dok za ostale treba tek utvrditi njihovo stanje. Neovisno o svakodnevnim novim slučajevima novozaraženih, situacija je pod kontrolom, ustvrdio je Kozlevac dodavši kako se u mjerama samoizolacije u Istri nalazi 266 osoba.

U međuvremenu, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je od srijede u samoizolaciji s obzirom da je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća “Park” s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19, izvijestio je javnost kako je negativan na testiranju na COVID-19 te kako će radi opreza i dalje biti neko vrijeme u samoizolaciji.

“Još jednom apeliram da ostanemo vrlo pažljivi, oprezni i odgovorni prema sebi i drugima, slušamo i poštujemo preporuke i savjeta epidemiologa i Stožera civilne zaštite”, poručio je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.