PolitikaPreporučeno

14 mrtvih i 97 ranjenih u 84 raketna i zračna udara na ukrajinsku infrastrukturu | VIDEO

Vladimir Putin; Foto: The Guardian/YouTube

Ukrajina je zavjetovala snaženje oružanih snaga i protuzračne obrane nakon što je Rusija u odmazdi za sabotažu Krimskog mosta u ponedjeljak provela najžešću kampanju raketnih udara od 24. veljače i prvih dana rata.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Salvo je tisuće Ukrajinaca u gradovima daleko od bojišnice natjerao u bijeg u skloništa i prekinuo izvoz električne energije u Europu.

>>>Ruska odmazda za sabotažu Krimskog mosta tutnji Ukrajinom | VIDEO

U rezimeu posljednjih izvještaja, ruski su napadi ubili 14 i ranili mnoštvo ljudi, uključujući na raskršćima prometnica, u parkovima i turističkim lokacijama.

Rusija je krstareće rakete ispalila iz zraka, kopna i mora.

Predsjednik Vladimir Putin novinarima je rekao da su “masivni” dalekometni udari naređeni nakon što je istraga utvrdila sabotažu Krimskog mosta koji povezuje otok Krim s ruskom maticom.

>>>Sotonizam, zapadnjačko ludilo i etika – naglasci iz povijesnog govora Vladimira Putina

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je nakon razgovora s američkim kolegom Joeom Bidenom na Telegramu napisao da je protuzračna obrana “prioritet broj jedan”.

“Sve ćemo učiniti kako bi osnažili naše oružane snage,” rekao je u redovitom večernjem obraćanju naciji. “Mi ćemo bojišnicu učiniti još bolnijom za neprijatelja.”

>>>Ukrajinski prodor na jugoistoku, trezvenost i gnjev u Rusiji

Biden je zavjetovao da će Sjedinjene Američke Država ojačati ukrajinsku protuzračnu obranu. Pentagon je 27. rujna najavio da će napredne raketne sustave zemlja-zrak na bojišnicu isporučiti u sljedeća dva mjeseca.

“Živi štit”

Zelenskij je Rusiju optužio da su napadi u “jutarnjoj špici” namjerno osmišljeni kako bi ubili što više ljudi i srušili električnu mrežu.

Ukrajinska Državna služba za izvanredne situacije bilježi smrt 14 i ranjavanje 97 osoba.

>>>Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački centar u Kijevu

Moskva postojano odbacuje optužbe da hotimice udara civile i tvrdi da Kijev civilnu infrastrukturu koristi kao “živi štit” za oružje i vojno osoblje.

Potonje je gledište u kolovozu, uz veliko nezadovoljstvo Ukrajinaca i njihovih zapadnjačkih saveznika, potvrdio Amnesty International.

>>>Amnesty žali, ali ostaje pri sudu da ukrajinska vojska ugrožava civile

Predsjednik ukrajinske vlade Denis Šmihalj u večernjim je satima ponedjeljka naveo da je pogođeno 11 velikih i značajnih infrastrukturnih ciljeva u osam oblasti čiji su dijelovi ostali bez električne energije, vode i grijanja.

Obećao je da će komunalne usluge obnoviti “što je brže moguće”.

U nastojanju da osigura domaću opskrbu, Ukrajina je zastala s izvozom električne energije u Europsku uniju, što je neugodna vijest za kontinent već suočen s povijesnim inflatornim pritiscima na tržištu energenata.

>>>Glavni ekonomist ECB-a najavio ‘bol’

Ukrajinsko ministarstvo obrane u večernjim je satima ponedjeljka nabrojalo “najmanje 84 raketna i zračna udara” uz tvrdnju da je protuzračna obrana uništila 43 krstareće rakete i 13 dronova.

Rusko ministarstvo obrane istovremeno je navelo da su pogođeni svi planirani ciljevi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters