PolitikaPreporučeno

14,8 milijuna eura za koordinaciju migracije u BIH: EU

Europska unija izvijestila je u utorak da će izdvojiti 14,8 milijuna eura za migrante i izbjeglice u Bosni i Hercegovini, od čega je 13 milijuna namijenjeno za ilegalne migracije, priopćeno je iz Izaslanstva Europske unije u BiH.

Iznos od 13 milijuna eura bit će dodijeljen kao potpora za upravljanje migracijama, o čemu je potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Preostalih 1,8 milijuna eura namijenjeno je za humanitarnu pomoć, navodi se.

Povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozvao je vlasti da koordiniraju pristup prema pitanju migracija.

>>>Hrvatska podigla prvu u nizu ograda na granici s BiH: MUP

„Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim razinama, kao i funkcioniranje sustava azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila znatnu pomoć Europske unije i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica“, navodi se u izjavi povjerenika Hahna.

Iz Europske komisije su naveli i da novu lokaciju u mjestu Vučjaku kod Bihaća na kojoj vlasti Unsko-sanske županije smještaju migrante ni EU ili UN smatraju neodgovarajućom.

Europska solidarnost

Istodobno povjerenik Europske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides rekao je kako vlasti moraju zadovoljiti humanitarne potrebe migranata.

„EU je posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara“, rekao je povjerenik Stylianides kako ga citiraju iz izaslanstva EU u BiH.

>>>Gras zatražila više novca za nacionalnu policiju, razgovarala o nadzoru granice velikim dronovima

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara.

Od 2007. godine Europska unija je osigurala pomoć Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 44,8 milijuna eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument pretpristupne pomoći.

Iz Europske komisije su naveli i da novu lokaciju u mjestu Vučjaku kod Bihaća na kojoj vlasti Unsko-sanske županije smještaju migrante ni EU ili UN smatraju neodgovarajućom.

>>>U BiH prijavljen 9.091 nezakoniti migrant: Vijeće ministara

U posljednjih mjesec dana porastao je broj migranata koji ulaze u BiH koji se masovno pokušavaju preko Unsko-sanske županije dokopati Republike Hrvatske i dalje nastaviti prema zemljama Europske unije.

Dokumentarni film euronewsa o ‘Zapadnoj balkanskoj ruti’