PolitikaPreporučeno

15 umrlih, 828 (1349) zaraženih: COVID-19 | 26. listopad | detalji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 828 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 15 osoba je umrlo, netočno je u ponedjeljak izvijestio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Naime i kako možete vidjeti do kraja današnjih županijskih izvješća, Hrvatska je u promatranom razdbolju zabilježila najmanje 1349 zaraza.

>>>Izvješće Nacionalnog stožera za 26. listopad propustilo izvijestiti o najmanje 521 zarazi 

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno 10.919, a među njima 864 pacijenata je na bolničkom liječenju, 39 više nego jučer. Na respiratoru je 65 pacijenata, sedam više nego jučer.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 37.208 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 452 preminule.

>>>Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. rujan

Ukupno se oporavilo 25.837 osoba, od toga 1038 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.730 osoba.

Do danas je ukupno testirana 449.541 osoba, od toga 3973 u posljednja 24 sata.

Jeleč: u Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguća online nastava

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izjavio je u ponedjeljak da je u Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježeno 558 novozaraženih osoba, a moguća je i online nastava.

Jeleč je u emisiji “U mreži Prvog” rekao da Covid-19 ima dugu inkubaciju, u pet dana zarazi se veliki broj osoba, a, kako tvrdi, čak su i covid redari ponekad neodgovorni – sudjeluju na zabavama i ne nose maske.

“Moramo biti svjesni da ova priča iscrpljuje zajednicu te da je ona slabi potencijal cjelovite zajednice, a ne samo zdravstvenog sustava. Ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja nije imala već iskustvo”, dodao je.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo upozorio  je da brojevi zaraženih nisu u desecima, već stotinama, epidemiolozi dnevno rade veliki broj sati na radnome mjestu. Ova priča traje predugo i brojevi oboljelih ili onih koji su u samoizolaciji u zdravstvenom sustavu čini svoje da slabi sustav, poručio je.

Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” od danas ima novi način naručivanja za testiranje, a Jeleč je rekao da je to pokušaj da se kroz disperziju na terenu i kroz produženje radnog vremena u sinergiji rješava problem.

Također, rekao je da postoji mogućnost da učenici u Gradu Zagrebu prijeđu na online nastavu.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 12 novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 12 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među 12 novozaraženih šest osoba je s područja Petrinje, te po jednoj osobi s područja Siska, Popovače te općina Gvozd,  Sunja, Martinska Ves i Lekenik.

Županijski stožer civilne zaštite ustrajno apelira na sve stanovnike županije da se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji 25 novooboljelih

Na području Primorsko-goranske županije u protekla 24 sata potvrđeno je 25 novooboljelih od Covida-19, a isto toliko osoba je i ozdravilo, izvijestio je u ponedjeljak županijski stožer civilne zaštite.

Tijekom proteklog dana testirano je 228 osoba.

U ovom trenutku u Primorsko-goranskoj županiji je ukupno 544 oboljelih osoba od Covid-19, naveli su iz Epidemiološke  službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U Istri tri novozaražene osobe, testirano puno manje uzoraka

S obzirom na uobičajeno nedjeljno manje testiranja na koronavirus, u Istri su u zadnja 24 sata potvrđena samo tri slučaja zaraze, od kojih je jedan vezan za osobu koja se zarazila u BiH.

“Naravno da nedjeljom ima puno manje ispitanih uzoraka te shodno tome i daleko manji broj novozaraženih. Pravo stanje znat ćemo sutra”, poručio je u ponedjeljak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Neovisno o tome, građane u županiji Kozlevac je pozvao na pridržavanje svih epidemioloških mjera, “želimo li u Istri ponovno imati dobru epidemiološku situaciju”.

Izvijestio je kako je u zadnja 24 sata istarski Zavod za javno zdravstvo na covid-19 testirao samo 45 uzoraka briseva.

Zaraza koronavirusom potvrđena je za tri osobe, a kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, odnosno boravku u  BiH, kazao je Kozlevac.

Jednoj osobi virus je utvrđen prilikom dolaska na hitni prijem u pulsku Opću bolnicu radi drugih zdravstvenih tegoba, a za treću zaraženu osobu epidemiološka obrada još je u tijeku.

U međuvremenu je izliječeno 11 osoba, a trenutno je u Istri 204 na koronavirus pozitivnih osoba, od kojih je njih osam hospitalizirano u pulskoj Općoj bolnici.

Pod mjerom samoizolacije je 649 osoba.

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 58 novozaraženih

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 58 novozaraženih koronavirusom, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najveći broj zaraženih, njih 50, je s područja Bjelovara. Dvije novozaražene osobe su iz općine Kapela, a po jedna novozaražena osoba s područja Garešnice i Čazme te općina Rovišće, Veliki Grđevac,  Zrinski Topolovac i Nova Rača.

U samoizolaciji se nalazi 956 osoba.

Split: u županiji 43 novozaražene osobe, umrla 17-godišnjakinja

Nove 43 koronavirusom zaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Splitsko-dalmatinska županija, priopćio je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo i potvrdio da je od posljedica zaraze umrla 17-godišnja djevojka.

“Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 17 godina koja je bila pozitivna na covid infekciju”, navode u ponedjeljak iz Zavoda.

U zadnja 24 sata obrađena su 172 testa na covid-19, a zaraza je potvrđena za nove 43 osobe.

Od ukupnog broja zaraženih, 26 osoba su kontakti ranije oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno se 2077 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 65 pozitivnih osoba, a šest osoba je na respiratoru.

U Zadarskoj županiji 20 novozaraženih, umrla jedna osoba

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata je 20 novozaraženih koronavirusom, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima ranije oboljelih, dok je jedna osoba umrla, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

U Općoj bolnici u Zadru noćas je umrla 76-godišnja žena, i to je ukupno deseti pacijent zaražen koronavirusom od početka epidemije koji je umro u Zadarskoj županiji.

Među novozaraženima 12 ih je iz Zadra, dvoje iz  Sukošana te po jedna osoba s područja Nina, Kolana na otoku Pagu, Posedarja, Sv. Filipa i Jakova, otoka Vira i Vrsi.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 169 uzoraka, pod nadzorom je 591 osoba, a ukupno je u ovom trenutku u županiji 239 aktivnih slučajeva.

Na Covid odjelima zadarske Opće bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je troje bolesnika s lakšim simptomima.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

U Zagrebačkoj županiji 235 novih slučajeva koronavirusa

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u posljednja 24 sata zabilježeno je novih 235 osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima najviše ih je u Velikoj Gorici – 51 osoba, zatim 35 u Jastrebarskom, 27 u Zaprešiću, 22 u Dugom Selu, 15 u Samoboru, osam u Vrbovcu, sedam u Svetom Ivanu Zelini, troje u Svetoj Nedelji i šest u Ivanić-Gradu.

Što se tiče općina, najviše ih je u Bistri 13, po devet u Brckovljanima, Rugvici i Brdovcu, sedam u Jakovlju, četiri u Klinča Selima, po troje u općinama Luka i Stupnik te po jedan u Pisarovini, Krašiću, Pokupskom i Bedenici.

Samoizolacija je propisana za ukupno četiri razreda u dvije osnovne s područja Zaprešića te po jedan razred srednje škole u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu.

Trenutno je aktivno 1556 slučajeva.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebno vode računa o socijalnoj distanci.

Također, poziva ih da izbjegavaju putovanja. “Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručili su iz Stožera.

Dubrovačko-neretvanska županija s tri novozaražene osobe

Nova tri slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 16 osoba izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su dvije ženske osobe iz Dubrovnika, od kojih je za jednu utvrđena epidemiološka veza, te jedna ženska osoba iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom.

Među 16 izliječenih njih 13 je iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića te jedna iz Stona.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 19 osoba.

U samoizolaciji je 812 osoba, a u zadnja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, ukupno 89 od početka pandemije.

Od jučer je obrađeno 149 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 18.244.

U Šibensko-kninskoj županiji pet novozaraženih osoba

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je aktivno 120 slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je troje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku.

Aktivno je 120 slučajeva, a 11 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 43 uzorka za testiranje na koronavirus, a pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 311 osoba.

U Karlovcu 11 novozaraženih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata je zabilježeno 11 novozaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 487 osoba, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer Civilne zaštite.

Od početka epidemije u Karlovačkoj županiji je ukupno evidentirano 971 oboljelih od Covida-19.

Međutim,  iz županijskog Stožera CZ naglašeno je da je u ukupnom broju pozitivnih slučajeva bilo i 18 osoba koje nemaju prebivalište u Karlovačkoj županiji.

Gospić: u županiji sedam novih zaraženih osoba, jedna umrla

Novih sedam koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Ličko-senjska županija, u kojoj je jedna osoba umrla, što je 19. smrtni slučaj u županiji od početka epidemije.

Županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je priopćio da je u riječkom KBC-u umrla 81-godišnja osoba iz Gospića, koja je uz potvrđenu zarazu koronavirusom imala i niz kroničnih bolesti. 

Svih sedam novozaraženih osoba su iz Gospića, a traje epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Ukupno je u županiji dosad od covida-19 oboljela 458 osoba, trenutno je 161 aktivan slučaj zaraze.

Izliječeno je 278 osoba, a 19 ih je umrlo.

U zadnja 24 sata testiranje je provedeno nad 12 osoba.

Pod mjerom samoizolacije je 597 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 48 novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 48 novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvjestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima 14 osoba je iz Vinkovaca, devet iz Vukovara, po četiri iz Županje i Iloka, po tri iz Borova i Tovarnika, po dvije iz Otoka i Bogdanovaca, te po jedna iz Antina, Berka, Ivankova, Novih Mikanovaca, Soljana, Starih Mikanovaca i Tordinaca.

U protekla 24 sata testirano je 137 osoba, tako da je do sada na području županije 15.967 testiranih. U samoizolaciji su 994 osobe, a hospitaliziranih je 19 osoba.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljele su 1622 osobe, od kojih je 1238 osoba izliječeno, a 20 je umrlo.

Osijek: umro 68-godišnjak, u županiji 42 novozaražene osobe

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u umro je 68-godišnjak iz Belišća, a  u protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji  potvrđena su 42 nova slučaja, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U osječkom KBC-u u zadnja 24 sata testirano je 178 uzoraka od kojih su 42 bili pozitivni na koronavirus.  Najviše novoboljelih osoba, po devet, je s našičkog i osječkog područja, pet s područja Donjeg Miholjca, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, priopćeno je iz Stožera.

Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalazi 79 pacijenata oboljelih od COVID-19, pet više nego jučer, od kojih je 17 na respiratoru, što je jedna osoba više nego jučer. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Mjera samoizolacije određena je za 81 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 3.231 osoba.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 58 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi, navode u Stožeru.

Županijski stožer je na sjednici u ponedjeljak podržao novopropisane mjere Nacionalnog stožera o ograničavanju okupljanja te pozvao građane da ih prihvate i tako svojim odgovornim ponašanjem utječu na poboljšanje trenutne epidemiološke situacije.

Županijski stožer ponovno je upozorio da su različita okupljanja izrazito rizična te pozvao njihove organizatore da poštuju propisane epidemiološke mjere.

U Brodsko-posavskoj županiji 41 novozaraženi

U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Brodsko-posavski stožer CZ izvijestio je da je u toj župani trenutno na koronavirus pozitivno 255 osoba, od kojih je 18  slavonskobrodskoj, a šest u novogradiškoj bolnici. Jedna osoba je na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je ukupno 771 osoba.

Među novooboljelima je sve više učenika. Županijski Stožer CZ je izvijestio da od ponedjeljka jedna srednja škola u potpunosti radi online, a zbog dvoje nastavnika od ovog tjedna online nastavu prati i 65 učenika iz dviju osnovnih škola.

Proteklog tjedna inspektori civilne zaštite na području Brodsko-posavske županije izvršili su 171 nadzor poštivanja  epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. U 44 slučaja evidentirano je kršenje epidemioloških mjera, najviše, 23 u caffe barovima.

U trgovinama i na sportskim natjecanjima je zabilježeno po šest slučajeva kršenja mjera, a kršenja je bilo i na jednom svadbenom slavlju. Svim prekršiteljima za sad su izrečena upozorenja.

U Požeško-slavonskoj županiji jedan novozaraženi

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u ponedjeljak je potvrdio samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

U ovoj županiji trenutno je 120 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih je 12 pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji su 442 osobe.

U Međimurskoj županiji 13 novih slučajeva zaraze

Novih 13 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u zadnja 24 sata u Međimurskoj županiji, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

Testirano je 229 osoba, a ukupno je dosad uzeto 11.966 uzoraka. Pod mjerom samoizolacije trenutno su 1173 osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 32 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih je jedna osoba još uvijek na respiratoru.

Iz Stožera su jutros održali sastanak s predstavnicima sportskih udruga i klubova na kojem je dogovorena zajednička suradnja vezana uz sprječavanje širenja virusa.

Dogovoreno je da predstavnici sportskih zajednica vode računa o poštivanju svih epidemioloških mjera i maksimalno pojačaju kontrolu vezanu uz poštivanje uputa i mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Dom zdravlja Čakovec uspostavio je pozivni centar na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati, a na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz novonastalu epidemiološku situaciju.

Ferek Jambrek: u Krapinsko-zagorskoj županiji 30-ak novozaraženih

U Krapinsko-zagorskoj županiji 30-ak je novih pozitivnih osoba, no još uvijek se očekuju rezultati 380 uzoraka među kojima su i oni uzeti 19. listopada, rekao je u ponedjeljak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

„Još uvijek očekujemo 380 uzoraka. To nam je i dalje najveći problem, tako da ne možemo reći koliko imamo pozitivnih u protekla 24 sata“, rekao je Ferek Jambrek na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Zaboku.

Dodao je da su tijekom jučerašnjeg dana dobili 30-ak pozitivnih nalaza.

„Pojedine uzorke čekamo još od 19. listopada i mislim da je to jako loše za Krapinsko-zagorsku županij“, kazao je Ferek Jambrek.

Tomislav Jadan, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, rekao je da su s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dogovorili slanje jednog mikrobiolog i jednog tehničara na ispomoć u HZJZ, kako bi se uzorci što prije obradili.

U Varaždinskoj županiji 29 novozaraženih

Novih 26 koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Varaždinska županija, u kojoj je trenutno na bolničkom liječenju 46 covid pozitivnih osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je trenutno 548 aktivnih slučajeva zaraze.

Hospitalizirane su još četiri osobe. Na liječenju u Općoj bolnici nalazi se 46 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 44 na kisiku, a dvije na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno su 502 osobe.

Još jedna srednja škola u cijelosti prelazi na online nastavu.

Zbog izloženosti zaraženim osobama pod mjerom samoizolacije su igrači triju nogometnih i jednog rukometnog kluba.

Ukupno je u samoizolaciji 1.626 osoba, a epidemiološka obrada još je u tijeku.

Krapinsko-zagorska županija: 135 novozaraženih

Od jučer u 10 sati potvrđeno je 135 novozaraženih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u ponedjeljak popodne Županijski stožer Civilne zaštite.

Novozaraženi su s područja 29 jedinica lokalne samouprave. Najviše pozitivnih na koronavirus imaju grad Krapina (14) i općina Bedekovčina (12), zatim Zlatar (9) te po osam Zabok i općine Desinić i Radoboj.

Pristiglo je i 245 negativnih nalaza, a još se čekaju rezultati 382 uzorka.

Ozdravilo je još 86 osoba pa je trenutačno u Krapinsko-zagorskoj županiji 797 aktivnih slučajeva zaraze.

U samoizolaciji je 1337 osoba.

Petero djece među 30 novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije 30 je novozaraženih od koronavirusa, a među njima je petero djece, izvijestio je ponedjeljak kasno navečer županijski Stožer civilne zaštite.

Desetero je mlađe životne dobi, devet srednje, šest starije, a petero su djeca. Svi imaju blage simptome bolesti.

Na analizu je poslano 128 uzoraka, jedanaest još nije obrađeno.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica jedanaest je oboljelih. U KBC Osijek je troje pacijenta s područja s područja Virovitičko-podravske županije.  Dvije  se  osobe nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju.

Od početka epidemije u toj je županiji oboljelo 586 osoba, a 13 je umrlo.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (2)

  1. […] u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.311, a među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, 33 više nego jučer. Na respiratoru je 57 pacijenata, 8 manje nego […]

Comments are closed.