Biznis i ekonomijaPreporučeno

150,000 narudžbi za ‘Cybertruck’: Musk

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, u subotu je rekao da je kompanija zaprimila oko 150,000 narudžbi za prvi električni pickup, “Cybertruck”, koji je javnosti predstavljen u četvrtak navečer.

“146 tisuća narudžbi dosad, 42% za (izvedbu s) dva, 41% za tri & 17% za jedan motor,” napisao je u tvitu, dodavši u odvojenoj objavi da su narudžbe stigle bez oglasa ili plaćenih promocija.

>>>Udarcem bata o vrata Tesla predstavio prvi, hrabro dizajniran električni kamionet: VIDEO/FOTO

Dobar inicijalni interes za kamionete čiji se izlazak s proizvodnih linija očekuje krajem 2021. godine donekle umanjuje buzz oko razbijanja “oklopnog stakla” na koji se fokusirala velika većina medija. Musk je, nakon što se bočni prozor na pickupu razbio tijekom demoa, opsovao Boga a zgoda je rezultirala nebrojenim memicama i sprdnjom na društvenim mrežama.

Wall Street je u petak pokazivao zabrinutost zbog hrabrog, retro-futurističkog dizajna koji izaziva šarolike reakcije, od hvalospjeva do propitivanja ima li on masovnu privlačnost. No čini se da je Musk s objavom odgovorio na nedoumice.

Najavljene tri izvedbe krase sljedeće performanse:

  • model s jednim motorom na stražnji pogon i dosegom od  400 kilometara može povući 3,4 tone, postići brzinu od 100 km/h za manje od 6.5 sekundi uz cijenu od 39,900 dolara.
  • model s dva motora i pogonom na sve kotače ima doseg od 480 kilometara, kapacitet vuče od 4,5 tona, a do stotke stiže za manje od 4,5 sekundi. Očekivana cijena je 49,900 dolara.
  • top model s tri motora ima doseg od 800 kilometara, tegli 6,35 tona i s ubrzanjem do 100 km/h ispod 2.9 sekunde konkurira ponajboljim sportskim automobilima. Vrhunska inačica neće biti dostupna prije kraja 2022. godine uz očekivanu cijenu od 69,900 dolara.

Stranica Tesle za europske kupce otkriva da je za rezervaciju odmah potrebno uplatiti polog od 100 dolara.

Američko tržište kamioneta jedno je od najlukrativnijih na svijetu a njime zasad dominiraju tradicionalni prvaci; Ford Motor Co, General Motors Co i Fiat Chrysler Automobiles.

Tesla