PolitikaPreporučeno

17 umrlih, 1112 zaraženih – u 7 dana zauzeto 113 kreveta: COVID-19 | 19. ožujak | detalji  

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1112 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je u petak bilo 6426 aktivnih slučajeva.

Na bolničkom liječenju je 918 pacijenata, 24 više nego jučer, od kojih je na respiratoru 80, četiri manje nego jučer.

>>>Zaraženo 1197, preminulo 17 osoba: COVID-19 | 18. ožujak | detalji

Umrlo je 17 osoba, priopćio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

U sedam dana zaključno s petkom 19. ožujka Stožer je izvijestio o smrti 96 osoba u bolnicama, broj zauzetih bolničkih kreveta u istom se razdoblju povećao za 113.

Pažljiviji promatrači županijskih izvješća i svesrdnog rada Hrvatske izvještajne agencije također mogu primijetiti da je aktualni plato u dnevnom broju zaraza u uobičajenoj korelaciji s dnevnim kapacitetom testiranja, o kojem je, u smislu praćenja epidemiološke situacije izrečeno već dovoljno pučkih i stručnih upozorenja.

>>>Kaić: propusti u testiranju iskrivljuju epidemiološku sliku

>>>Savjet Vlade drži da RH ne zaostaje za razvijenim zemljama, a u testovima nas pere i Srbija

>>>Đikić proziva Primorca, ukazuje na smrtonosne propuste i korupciju u testiranju | COVID-19

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je zabilježeno 255 619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 umrle, oporavilo se 243 450 osoba od kojih 785 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 21 803 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1 461 537 osoba, od toga 6 553 u posljednja 24 sata.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 14 novozaraženih osoba

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Šest novozaraženih osoba je s područja je grada Čazme, po tri novooboljele osobe s područja su grada Bjelovara i općine Veliko Trojstvo, a dva nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području grada Daruvara.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju sedam pacijenata zaraženih koronavirusom, nema pacijenata na respiratoru, a osam pacijenata je na opservaciji.

U samoizolaciji su na području Bjelovarsko-bilogorske županije 202 osobe.

U Istri zaraženo novih sedam osoba, 740 iz školskog sustava u samoizolaciji

Novih sedam koronavirusom zaraženih osoba bilježi Istarska županija u kojoj je u zadnja 24 sata obrađeno 264 uzoraka brisa, a u samoizolaciji je čak 740 osoba iz školskog sustava.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je u petak kako se kod četiri novozaražene osobe radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Dvije osobe epidemiološki su uvezeni slučajevi s područja Italije, dok je jedna u epidemiološkoj obradi.

Od četvrtka se oporavilo novih devet osoba, a trenutno je u Istri sto aktivnih slučajeva zaraze.

Na Odjelu infektologije pulske Opće bolnice na liječenju su 33 pozitivne osobe, a jedna je prebačena u respiracijski centar KBC Rijeka.

Kako se doznaje, među 1646 osoba u samoizolaciji čak 740 ih je iz školskog sustava, odnosno 650 učenika i 90 nastavnika.

U Zadarskoj županiji 80 novozaraženih, umrla 91-godišnja žena

U posljednja 24 sata u Zadarskoj je županiji 80 osoba zaraženo koronavirusom, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru od posljedica covida-19 umrla je 91-godišnja žena, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Novooboljele osobe većinom su obiteljski i kontakti na poslu, a u Zadru ih je potvrđeno 42, u Starigradu devetero, u Biogradu osmero, u Poličniku petero, u Pakoštanima troje, po dvije osobe u Benkovcu, Sukošanu i Ražancu te po jedna u Galovcu, Jasenicama, Posedarju, Pašmanu, Sv. Filipu i Jakovu, Vrsima i Zemuniku Donjem.

Testirano je 336 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom je 1461 stanovnik, a izliječeno je 40 osoba.

Na svim covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 35 bolesnika, od kojih je troje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je deset pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

Nove 24 zaražene osobe U Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarsko-srijemska županija bilježi nove 24 osobe pozitivne na koronavirus u zadnja 24 sata, izvijestio je u petak županjski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženim osobama sedam ih je iz Vinkovaca, četiri iz Vukovara, po dvije iz Cerne i Ivankova te po jedna iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Cerića, Ilače, Markušice, Novih Jankovaca, Trpinje, Šarengrada i Vođinaca.

Do sada su u županiji na covid-19 testirane 48.583 osobe, a u protekla 24 sata njih 164. U samoizolaciji je 596 osoba, a hospitalizirane su 23.

Od početka pandemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 9035 osoba, od kojih je 8668 izliječeno, a umrlo je 198 osoba.

U Osječko-baranjskoj županiji 22 novopozitivnih, umrle četiri osobe

U posljednja 24 sata u osječkome Kliničkome bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 227 uzoraka od kojih je 22 bilo pozitivno na novi koronavirus, a umrle su četiri osobe, izvijestio je u petak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Četiri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, po dvije na području Belog Manastira, Đakova, Valpova i Našica, te po jedna na području Belišća, Bilja, Bizovca, Čepina, Darde, Donjeg Miholjca, Erduta, Kneževih Vinograda, Levanjske Varoši i Podgorača.

„Na bolničkom liječenju nalazi se 56 osoba. Njih 44 liječi se u KBC-u, od kojih je šest na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata. Preminule su četiri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 83 do 89 godina. Na području županije u samoizolaciji je 1.137 osoba“, izvijestio je Stožer.

Policijski službenici proveli su 17 provjera osoba u samoizolaciji, a u dva slučaja utvrdili su kršenje mjere. Na Graničnom prijelazu Erdut zatečeni su državljanin Hrvatske iz Bosne i Hercegovine i državljanin Mađarske iz Srbije koji su prekoračili rok za tranzit kroz Hrvatsku. Policijski službenici obavili su 106 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili kršenja mjera.

U Zagrebačkoj županiji zaraženo novih 69 osoba, sedam ozdravilo

Novih 69 osoba zaraženo je koronavirusom, a sedam ih je izliječeno u zadnja 24 sata u Zagrebačkoj županiji u kojoj je trenutno aktivno 510 slučajeva zaraze, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Oboljelo je novih 19 osoba u Velikoj Gorici, devet u Samoboru, po šest u Jastrebarskom i Dugom Selu, pet u Ivanić-Gradu, četiri u Svetoj Nedelji, tri u Dubravi, dvije u Brdovcu, Stupniku, Kloštar Ivaniću i Farkaševcu.

Po jednu novu zaraženu osobu imaju Zaprešić, Sveti Ivan Zelina, Bistra, Luka, Pušća, Krašić, Pokupsko, Brckovljani, Rugvica.

Mjera samoizolacija izrečena je učenicima sedam razreda.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 20.650 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 20.067 osoba, a 73 osobe su umrle.

U Koprivničko-križevačkoj županiji sedam novooboljelih, umrla jedna osoba

U Koprivničko-križevačkoj županiji je u posljednja 24 sata evidentirano sedam osoba pozitivnih na novi koronavirus, ozdravilo je deset ljudi, a umrla je jedna osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U bolnici u Koprivnici umrla je osoba rođena 1946. godine koja je osim pozitiviteta na koronavirus u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze, dodaje se u priopćenju.

Trenutno je 57 aktivnih slučajeva covida-19, a šestero ljudi je na bolničkom liječenju.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području Koprivničko-križevačke županije, covid-19 je potvrđen kod 6222 osobe. Jučer su obavljena 53 testiranja.

U Međimurju koronavirusom zaražena nova 21 osoba

Koronavirusom je zaražena nova 21 osoba u Međimurskoj županiji u kojoj je u zadnja 24 sata testom obrađeno 158 uzoraka brisa, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, od broja testiranih 12,02 posto je pozitivnih na covid-19.

Iz drugih županija javljeno je o jednom pozitivnom slučaju osobe s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji, a epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali virus kod jedne osobe.

U protekla 24 sata oporavilo se 18 osoba, pa je trenutno u Međimurju 130 aktivnih slučajeva zaraze.

Dosad su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda uzeta 44.694 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 31 zaraženi pacijent, a unutar 24 sata nije bilo prijema ni otpusta iz bolnice. Dva pacijenta su na invazivnoj respiraciji.

Od 25. veljače prošle godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji zabilježeno 12.015 oboljelih, a oporavilo se 11.636 osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 71 novozaraženi, umrla žena

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, od kojih je 29 utvrđeno brzim antigenskim testom, umrla je jedna osoba, a oporavilo se njih 66, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 28 osoba iz Dubrovnika, 17 iz Metkovića, 14 iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, tri iz Konavala te po jedna iz Korčule, Slivnog i Vele Luke. Ukupno je zaražena 31 muška i 40 ženskih osoba, a 48 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Preminula osoba je žena iz Dubrovnika rođena 1965. godine.

Od 66 oporavljenih njih 31 je iz Dubrovnika, 17 iz Konavala, osam iz Župe dubrovačke, pet iz Ploča, tri iz Metkovića, jedna iz Dubrovačkog primorja i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 300 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 50.405.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je aktivno 678 slučajeva, od čega na širem dubrovačkom području 498, odnosno u Dubrovniku 300, Konavlima 63, Župi dubrovačkoj 113, Dubrovačkom primorju 14 te Stonu osam slučajeva.

U dubrovačkoj bolnici liječi se 65 osoba. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih dva na neinvazivnoj, dva na invazivnoj ventilaciji, a dva na kisiku.

U samoizolaciji je 1051 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 kršenja mjere samoizolacije, od čega 11 na granici. Od početka pandemije zabilježeno je 507 kršenja te mjere.

Nove 234 zaražene osobe u Primorsko-goranskoj županiji, jedna umrla

Nove 234 osobe zaražene su koronavirusom, jedna je umrla, a 86 ih je ozdravilo u Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U županiji je trenutno aktivno 1655 slučajeva zaraze, tijekom proteklog dana testirano je 914 uzoraka, a pozitivno je bilo njih 25,6 posto.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka na liječenju od covida-19 je šest osoba više nego dan ranije, odnosno ukupno 78, od kojih je šest su na respiratoru.

U Šibensko-kninskoj županiji 57 novooboljelih, umrla jedna osoba

U protekla 24 sata na području u Šibensko-kninske županije oboljelo je 57 osoba od covid-19 infekcije, a umrla je žena starije životne dobi koja se u šibenskoj bolnici liječila od te bolesti, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je 290 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 20 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 1523 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 139 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Županijski stožer Civilne zaštite moli građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

U Sisačko-moslavačkoj županiji tri novozaražene osobe

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla su 24 sata zabilježene samo tri novooboljele osobe od zarazne bolesti Covid-19, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.

Kako stoji u dnevnom izvješću, po jedna novozaražena osoba je iz Kutine, Petrinje i Lekenika.

Iako je broj novozaraženih nizak, u izvješću je upućen apel stanovnicima županije da se i dalje pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

U Varaždinskoj županiji nove 42 zaražene osobe, jedna umrla

Koronavirusom su zaražene nove 42 osobe u Varaždinskoj županiji, a jedna je umrla u zadnja 24 sata nakon sedam dana bez žrtava, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

S nova 42 slučaja broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 183, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 298.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 54 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 21 smještena na lokaciji u Varaždinu, a 33 osobe u Klenovniku. U jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru su četiri osobe.

U četvrtak je testirano 355 uzoraka brisa, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 26 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 12 posto.

U osnovnim i srednjim školama, kojima su osnivači Varaždinska županija i Grad Varaždin, trenutno je na covid-19 pozitivno 68 učenika i 19 učitelja, a mjera samoizolacije određena je za ukupno 1272 učenika i 92 učitelja.

Iz Varaždinske županije podsjećaju da osnovne i srednje škole na njihovu području ukupno pohađa nešto više od 20.000 učenika.

Od početka epidemije na području županije evidentirana je 15.761 osoba pozitivna na koronavirus, a trenutno su aktivna 362 slučaja zaraze.

U Ličko senjskoj županiji 27 novih slučajeva

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata testiralo se 89 osoba, a covid je potvrđen kod njih 27, priopćio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Deset novooboljelih je iz Gospića, 11 iz Otočca, te po jedan slučaj imaju Novalja, Senj, Brinje, Lovinac, Perušić i Vrhovine. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

U toj je županiji od početka pandemije oboljela 3331 osoba od kojih je 110 umrlih i 3041 izliječenih osoba.

Od 180 aktivnih slučajeva zaraze na liječenju u gospićkoj bolnici je 25 covid pozitivnih pacijenata.

Na području Policijske uprave ličko-senjske aktivne su 444 mjere samoizolacije i unatrag jednog dana ni za jednu od tih osoba nije utvrđeno utvrđeno kršenje te mjere.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 195 novooboljelih, dvije osobe umrle

Na području  Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 806 obrađenih testova u petak je potvrđeno 195 osoba pozitivnih na covid infekciju, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrli su muškarac star 63  i žena stara 77 godina.  Te osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid. 

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita (77), Makarske (16), Solina (15), Trogira (12) i Kaštela (10).

Od ukupnog broja novooboljelih 154 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno je 1980 osoba u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je  81 covid pozitivnih od kojih 17 na respiratoru, priopćeno je iz županjskog Stožera.

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih 37 zaraženih, umrla jedna osoba

Novih 37 koronavirusom zaraženih osoba, od kojih je pet s prebivalištem na području Zagreba, te jednu umrlu bilježi Krapinsko-zagorska županija u zadnja 24 sata, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare da se u istom razdoblju oporavila 21 osoba, pa je trenutno na području županije 185 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji 625 osoba.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutno je 20 pacijenata, a nijedan od njih nije na respiratoru.

“U proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika je 128 pozitivnih, prošlog petka ta je brojka bila 81, a prije dva tjedna svega 47. Brojke rastu i to je ono što će postati problem i što nije dobro”, kazao je Ferek Jambrek.

Dodao je da su u protekla tri tjedna na području županije umrle četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Naveo je i da je prije dva tjedna bilo 10 posto pozitivnih među testiranima, najmanji postotak bio je 4,7 posto, a u proteklom tjednu bilo je 14 posto pozitivnih, odnosno 119 zaraženih osoba od 830 testiranih.

Marina Stanković Gjuretek iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je da su s današnjim danom u prvoj fazi procijepljena 1964 zdravstvena djelatnika te 1664 korisnika domova za starije i nemoćne.

U Virovitičko-podravskoj županiji dvoje novozaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testirana su 34 uzorka te je za dvije osobe utvrđena zaraza koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Novozaraženi dolazi s područja Slatine i Virovitice

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je devet oboljelih osoba.

Od početka pandemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3607 osoba, a 108 je umrlo.

Karlovački Stožer priprema strože protuepidemijske mjere

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Karlovačkoj županiji, Stožer civilne zaštite najavio je za ponedjeljak novi prijedlog protuepidemijskih mjera, a već u dane vikenda mjerodavne službe organizirano će provoditi pojačani nadzor.

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj zaraze, na bolničkom je liječenju 47 osoba, od kojih je sedam novih slučajeva.

Na respiratoru je sedam covid pozitivnih pacijenata, a u posljednja 24 sata nema umrlih.

U samoizolaciji su 433 osobe, a policija je prijavila jedno kršenje mjera samoizolacije.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije poziva građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera.

U Brodsko-posavskoj županiji 39, u Požeško-slavonskoj četvero novozaraženih

Novih 39 osoba zaraženo je koronavirusom u zadnja 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji, a u Požeško-slavonskoj je četvero novozaraženih, priopćili su u petak županijski stožeri civilne zaštite.

Od zaraze covidom-19 u Brodsko-posavskoj županiji trenutno se liječi 170 osoba, a 42 su na bolničkom liječenju.

Tri bolnička pacijenta pri liječenju trebaju potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 506 osoba.

Brodsko-posavska policija utvrdila je sedam slučajeva kršenja mjere samoizolacije te protiv prekršitelja podnosi prekršajne prijave.

Šest slučajeva zabilježeno je na graničnim prijelazima Slavonski Brod, Slavonski Šamac i Stara Gradiška, a jedan u Slavonskom Brodu tijekom redovite kontrole prometa, kod četrdesetogodišnjaka koji se, umjesto da ostane kod kuće, vozio gradom.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučajeva zaraze, a deset osoba liječi se u bolnici.

Mjerom samoizolacije u toj je županiji obuhvaćeno 312 osoba.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] >>>17 umrlih, 1112 zaraženih – u 7 dana zauzeto 113 kreveta: COVID-19 | 19. ožujak | de… […]

Comments are closed.