FunPreporučeno

1899: užas i misterij, autentičnost i komentar europske aktualnosti u novoj seriji tvoraca ‘Mraka’

Netflix je ponudio službenu najavu za obećavajuću streaming seriju “1899” čija radnja prati transatlantsku plovidbu migranata koji u potrazi za novim početkom bježe od svoje ostavštine na starom kontinentu.

Krstarenje prekida SOS s broda Prometej čija je sudba mjesecima bila nepoznanica.

>>>Tim Burton donosi Wednesday, novi TV izlet s (o)kultnom obitelji Addams | VIDEO

Kapetan uz protivljenje i negodovanje kreće u pomoć, ali umjesto putnika i posade na Prometeju pronalazi “brod duhova i noćnu moru”.

>>>Okršaj Rowana Atkinsona s pčelom zabavlja štovatelja Mr. Beana ili Crne Guje | Man vs. Bee

U skladu s premisom misterije i užasa, najava više skriva nego otkriva, no jasno je da su putnici suočeni s paranormalnim i nečastivim silama koje napinju psihu i mrače umove.

https://www.youtube.com/watch?v=p7OUQ9U2qIw

Autentičnost, komentar europske aktualnosti

Iza kulisa nalazimo Jantjea Friesea i Barana bo Odara čija je serija “Mrak” (engl. Dark) osvojila hvalospjeve i vrhunske ocjene stručne i pučke kritike.

>>>‘Nacionalno blago od najvećeg značaja’ u prosincu na Disney+ | VIDEO

Par je u jednom od intervjua rekao da su “1899” inspirirali brexit i druga aktualna previranja u Europskoj uniji čiji građani svjedoče usponu populizma i nacionalizma.

“Htjeli smo dati kontrapunkt brexitu i nacionalizmu koji raste u različitim zemljama, vratiti se na tu ideju Europe i Europljana koji rade i stvaraju zajedno,” rekli su tvorci za Deadline.

Osvježavajuće, serija je protkana autentičnim europskim jezicima i glumcima.

>>>‘Tolkien se okreće u grobu’: Amazon cenzurira reakcije na Gospodara prstenova

“Za nas je vjernost kulturama i jezicima bila od izrazitog značaja. Nikako nismo željeli imati likove iz različitih zemalja, a da svi govore engleski. Željeli smo istražiti ovo srce Europe, gdje svatko dolazi s nekog drugog mjesta i govori drugačijim jezikom, a jezik definira toliko mnogo vaše kulture i vašeg ponašanja,” dodali su autori o muzi i stilu.

U skladu s htijenjem serija dolazi s uistinu međunarodnom glumačkom ekipom, uključujući englesku glumicu Emily Beecham, Velšanina Aneurina Barnarda, Nijemca Andreasa Pietschmanna, Španjolca Miguela Bernardeaua, Poljaka Macieja Musiala, Danca Lucasa Lynggaarda Tonnesena i druge.

Netflix je streaming premijeru najavio za 17. studenoga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima