Biznis i ekonomijaPreporučeno

2.600 otkaza u nekonkurentnom BASF-u

Generalni direktor BASF-a, Martin Brudermüller; Foto: BASF/YouTube

BASF, najveća kemijska grupa u svijetu i jedan od oslonaca njemačke industrije u petak je najavio 2.600 otkaza, stanku u isplati dividende i snaženje ulaganja u konkurentnost.

Uprava je navela da će prilagođena operativna dobit (EBIT) u 2023. pasti na 4.8-5.4 milijarde eura, sa 6.9 milijardi ostvarenih u 2022. koja je pak bila za 11.5% lošija od 2021. godine.

>>>Ford traži kupca za tvornicu u Njemačkoj | WSJ

BASF je racionalizaciju i restrukturiranje najavio lani u listopadu, upozorivši da gubitak jeftinog plina iz Rusije znači gašenje pojedinih pogona i štednju u iznosu od 500 milijuna eura.

Tvrtka će shodno okolnostima otpustiti 2.600 radnika, ili oko 2.3% svoje ukupne globalne radne snage, većina će otkaza, njih 1.800, biti uručena u Ludwigshafenu, ishodištu i sjedištu biznisa osnovanog prije 157 godina.

Potražit će se i nove, 200 milijuna eura vrijedne uštede u troškovima proizvodnje.

>>>Prvi val otkaza u Europi | lista

Također je objavljena stanka u otkupu tri milijarde eura dionica, nakon što je 1.4 milijarde potrošeno u odgovoru na izazove i “duboke promjene u globalnoj ekonomiji”.

“Europska konkurentnost sve više pati od pretjerane regulacije, sporih i birokratskih procesa izdavanja dozvola, a posebice zbog visokih troškova za većinu ulaznih sastavnica proizvodnje,” rekao je izvršni direktor Martin Brudermüller.

>>>Auf Wiedersehen industrijskoj konkurentnosti Njemačke

Dionice tvrtke nakon objave su kolabirale za 6.6% i pale na najnižu razinu u gotovo dva mjeseca. BASF je u 2022. bio jedan od najlošijih igrača na njemačkim burzama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here