Biznis i ekonomijaPreporučeno

2.700 traktora u Bruxellesu evocira ‘veliku seljačku bunu’ u Nizozemskoj | VIDEO

Foto: @RadioGenova/Twitter

Poljoprivrednici iz sjeverne belgijske regije Flamanske u petak su se s tisućama traktora odvezli u Bruxelles gdje su prosvjedovali protiv nacrta zakona o ograničavanju emisija dušika.

>>>Nizozemski farmeri kupili tenk za blokadu distribucijskih središta! | VIDEO

Policija je broj traktora procijenila na 2.700. Na mnogima su se nalazile poruke gnjeva i prkosa.

“Ponosan što sam farmer,” pisalo je na jednoj.

Komore, poljoprivredne udruge i organizacije u zajedničkoj izjavi upozoravaju da će provođenje direktiva Europske komisije o regulaciji dušika kroz aktualni nacrt zakona “izazvati društveno-gospodarski pokolj”.

>>>Medijski blackout ‘masivnih masivnih prosvjeda’ poljoprivrednika u Nizozemskoj

“Mi smo svi uvjereni da se nešto u svezi dušika mora promijeniti, ali poljoprivredni sektor ne bi trebalo tretirati drugačije od industrijskog sektora,” rekla je prosvjednice Leen Engelen u osvrtu na jednu od prijepornih točaka predloženog zakona.

Slično gledište dijele mnogi.

“Naš sektor već ulaže mnogo napora i volje da se to i napravi, ali (vlada) od nas očekuje sve više i više dok se proizvodni sektor također širi,” rekao je vlasnik kozarske farme, Liesje Van Loon.

Veliki broj stoke i široka upotreba gnojiva, zajedno s prometom i izgradnjom, rezultiraju s većim od dozvoljenih emisija dušika u Belgiji i Nizozemskoj.

Reuters piše da je prijepor u Flamanskoj već poljuljao regionalnu vladu koja konačnu odluku želi donijeti najkasnije do ponedjeljka.

>>>Prisilno razvlaštenje poljoprivrednika u Nizozemskoj

Situacija u Belgiji evocira golemu i u medijima glavne struje naširoko previđenu veliku pobunu farmera u Nizozemskoj. Iako su prosvjedne akcije zastale, tamošnji poljoprivrednici i stočari ne surađuju s vladom, odbijaju i bojkotiraju nadnacionalne i nacionalne direktive.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here