Fun

3. i 4. prosinca od 10 do 18 sati izložba mačaka i pasa u King Krossu Jankomir

Maine Coon mačka

Više od 140 mačaka 19 pasmina bit će prikazano ovaj vikend na izložbama u zagrebačkom King Cross Jankomir, najavio je u ponedjeljak Savez felinoloških društava Hrvatske, organizator izložbi.

Izložbe će biti otvorene u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca od 10 do 18 sati, a ulaz za posjetitelje bit će besplatan.

>>>Extra! Extra! Pudl u trenirci prenuo pse čuvare, jedan pao u grabu | GIF

Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, oba će dana početi u 16,30 sati.

Dojmljiva ponuda

Bit će predstavljene Egzotična, Perzijska, Ragdoll, Sveta birma, Maine Coon, Neva maskerada, Norveška šumska, Sibirska, Bengalska, Britanska dugodlaka, Britanska kratkodlaka, Burmanska, Kartuzijska, Ruska, Tajlandska, Sphynx, Don Sphynx, Domaća kratkodlaka mačka i Cornish Rex.

>>>Više je razloga za mačji ‘fetišizam’ kartonskih kutija

“Cornish Rex nemamo prilike vidjeti u našim krajevima, a to je vrlo dojmljiva pasmina, čija se dlaka gotovo i ne linja”, istaknula je tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović.

Cornish Rex

Kaže kako su Cornish Rex mačke vrlo elegantne, dugih ravnih i vitkih nogu i klinaste izdužene glave. Druželjubive su i privržene naravi te mogu naučiti razne vještine i trikove. Nemaju problema sa životom u zatvorenom prostoru, a zbog vrlo kratke, mekane i valovite dlake koja se gotovo i ne linja idealne su za osobe s alergijama. Na izložbu u King Cross Jankomir stižu iz mađarske uzgajivačnice.

>>>Veličanstveni primjerak Maine Coon mačke | GIF

Prva takva mačka rođena je u leglu domaćih mačaka u Engleskoj 1951., kao rezultat spontane biološke mutacije, jer je krzno jednog mačića bilo valovito, slično krznu Rex zečeva. Pasmina je službeno priznata 1967., a ime je dobila prema pokrajini Cornwall u kojoj se prvi puta pojavila i od kuda je pokrenuta ideja za uzgoj.

Obljetnica

Leopoldović je podsjetila da je Savez felinoloških društava Hrvatske ove godine proslavio 30 godina postojanja.

Član je Fédération Internationale Féline (FIFé), najpoznatije i najuglednije felinološke organizacije osnovane 1949., koja obvezuje članove na poštivanje strogih pravila i uzgojnih standarda, a koji su tijekom godina rezultirali prepoznatljivom međunarodnom reputacijom u cijelome svijetu.

FIFe trenutno ima 42 članice iz 40 zemalja.

>>>‘Bambi’ udara i gazi peseke | GIF

Na sedamstotinjak izložbi godišnje, koje se održavaju na nekoliko kontinenata, sudjeluje više od 100.000 individualnih uzgajivača s više od 200.000 izloženih mačaka kojima sudi 167 aktivnih FIFe licenciranih međunarodnih sudaca. Federacija inače priznaje samo 48 pasmina u četiri kategorije, a mnoge novonastale pasmine odbijaju se jer mačke ne mogu zadovoljiti propisane kriterije zdravlja i dobrobiti životinja, napomenuli su iz Saveza felinoloških društava Hrvatske.

Pratite nas na Google vijestima