PolitikaPreporučeno

32 smrti, 643 zaraza: COVID-19 | 22. siječanj | detalji

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 643 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 32 osobe, izvijestio je u petak Stožer Civilne zaštite RH.

U Hrvatskoj trenutno ima 3321 osoba zaražena koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 1518 pacijenata, 44 manje nego jučer, dok je na respiratoru 145 pacijenata, 9 više nego jučer.

>>>Umrlo 27, zaraženo 776 osoba: COVID-19 | 21. siječanj | detalji

Od početka zaraze ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo. Ukupno oporavilo 219.878 osoba od toga 796 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4863 u posljednja 24 sata.

U Koprivničko-križevačkoj županiji 17 novih slučajeva

U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ozdravilo je 28 ljudi.

Na tom je području trenutno 139 ljudi zaraženo koronavirusom, a na bolničkom liječenju je 26 osoba.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području Koprivničko-križevačke županije bolest covid-19 potvrđena je kod 5699 osoba.

U Istri šest novozaraženih, umrla jedna osoba

Samo šest novozaraženih osoba potvrđeno je u posljednja 24 sata u Istarskoj županiji, a u tom su se razdoblju oporavile 22 osobe dok je u pulskoj bolnici umrla 89-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima, izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 194 uzoraka briseva na covid-19 te je potvrđeno šest novozaraženih osoba s područja županije. Za četiri osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe” – naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako se u epidemiološkoj obradi nalaze dvije osobe.

U međuvremenu od jučer su se oporavile 22 osobe, trenutno je 123 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba u Istri dok se u mjerama samoizolacije nalaze 863 osobe.

Na odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice na na liječenju je 38 osoba, od toga su četiri osobe u respiracijskom centru.  U pulskoj bolnici jučer je umrla 89-godišnja covid-19 pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima.

Neslužbeno se doznaje da će Stožer civilne zaštite Istarske županije danas poslati dopis nacionalnom Stožeru s prijedlogom postupnog popuštanja mjera na području istarskog poluotoka.

U Zagrebačkoj županiji 56 oboljelih

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata oboljelo je 56 osoba od covida-19, a ozdravile su 32 osobe, izvijestio je u petak Zavod za javno zdravstvo te županije.

Devet osoba oboljelo je u Samoboru i Velikoj Gorici, osam u Vrbovcu, šest u Svetoj Nedjelji, četiri u Zaprešiću te dvije u Ivanić-Gradu i Dugom Selu. Tri osobe oboljele su u općinama Bistra i Brckovljani, dva u općinama Brdovec i Križ te po jedna u općinama Jakovlje, Klinča Sela, Kravarsko i Kloštar Ivanić.

Od početka pandemije do danas na području Zagrebačke županije od covida-19 oboljelo je 18.618 osoba, izliječeno ih je 17.860, a 62 osobe su umrle.

Trenutno je aktivno 696 slučajeva.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 31 novozaražena osoba

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježena 31 osoba novozaražena koronavirusom.

Kako stoji u dnevnom izvješću Županijskog stožera civilne zaštite, najviše novooboljelih, njih trinaestero je iz Siska, te osmero iz Petrinje. Po dvije novozaražene osobe evidentirane su u Novskoj, Popovači, Velikoj Ludini i  Martinskoj Vesi, a po jedna u Glini i Sunji.

Stožer ponovno apelira na sve žitelje županije da se radi sputavanja pandemije dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 22 nova slučaja zaraze

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih osoba, njih 14, s područja je grada Bjelovara, po dvije novooboljele osobe s područja su gradova Čazma i Daruvar,a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima općina Nova Rača, Ivanska, Đulovac i Velika Pisanica.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 35 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je njih tri na respiratoru, dok je 12 pacijenata na opservaciji.

U samoizolaciji su 524 osobe.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 28 novozaraženih i dvoje umrlih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 15 utvrđeno brzim antigenskim testom, dok su dvije osobe umrle, a oporavila se 31 osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 16 osoba iz Dubrovnika, tri iz Konavala, po dvije iz Blata, Dubrovačkog primorja i Metkovića te po jedna iz Korčule, Opuzena i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo 18 osoba muškog spola i deset osoba ženskog spola, a za njih 13 je utvrđena epidemiološka veza.

Umrlo je dvoje Dubrovčana, žena rođena 1940. i muškarac rođen 1939. godine.

Oporavila se 31 osoba, od kojih devet iz Metkovića, sedam iz Dubrovnika, četiri iz Blata, tri iz Vele Luke, dvije iz Orebića te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Janjine, Konavala, Korčule, Ploča i Župe dubrovačke.

Od jučer obrađena su 184 uzorka, a od početka pandemije ukupno 37 099.

U dubrovačkoj bolnici od bolesti covid-19 liječi se 20 osoba. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 598 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja te mjere, svi na graničnim prijelazima, što je ukupno 225 od početka pandemije.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih preporučenih protuepidemijskih mjera.

U Šibensko-kninskoj županiji 31 novooboljela osoba, umro muškarac

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 31 osoba je oboljela od covid-19 infekcije, a umro je muškarac starije životne dobi koji se liječio u šibenskoj bolnici, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u toj županiji 160 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

U šibenskoj bolnici trenutno se liječi osam osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 12 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 492 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 96 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Stožer civilne zaštite poziva građane da se pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

Rijeka: u županiji 49 novooboljelih, dvije osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) je 49 novooboljelih osoba, a dvije su umrle od covida-19, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Kako je ozdravljenih osoba proteklog dana bilo 67, oboljelih na području županije je ponovno manje te ih je sad 689.

Laboratorijski su ispitana 462 uzorka, a udjel pozitivnih je 10,6 posto.

Na liječenju od covida-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka je 56 pacijenata, a na respiratoru su dva.

 Do danas je u Primorsko-goranskoj županiji procijepljeno 4970 ljudi, a drugom dozom njih 705. Prvom dozom cijepljeno je 2860 zdravstvenih djelatnika, 1463 korisnika i djelatnika socijalnih ustanova te 645 kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina

U Ličko-senjskoj županiji stoti slučaj smrti od COVID-19

Od bolesti COVID-19 u Ličko-senjskoj županiji umrla je još jedna osoba, stota od početka pandemije, a osam je novih slučajeva zaraze, priopćio je županijski Stožer Civilne zaštite.

Preminula je Gospićanka rođena 1942. godine.

U županiji je 57 aktivnih slučajeva, a devet osoba je ozdravilo u posljednja 24 sata.

Od početka pandemije zabilježeno je 2793 zaraženih, a do sada je izliječeno njih 2636.

Od 44 jučer testiranih osoba koronavirus je potvrđen kod njih osam – kod četiri osoba iz Gospića, dvije iz Korenice te po jedne u Brinju i Otočcu.

U samoizolaciji je 178 ljudi.

U Zagrebu 107 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu 107 osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestila je u petak zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Šikić je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba rekla da je zabilježeno 15 pozitivnih nalaza na koronavirus kod korisnika domova za starije osobe i ostalih ustanova socijalne skrbi te kod devet djelatnika.

Također, koronavirusom zaražena su dva učenika osnovne škole te jedan učenik srednje škole.

Šikić je izvijestila da je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”  u posljednja 24 sata provedeno 576 testiranja na koronavirus.

U Zagrebu je protiv te zarazne bolesti prvom dozom cijepljeno 13.110 osoba, od čega njih 230 u žurnim službama, 8.957 zdravstvenih djelatnika i 3.933 korisnika i djelatnika domova za starije. Drugu dozu je primilo 1894 osobe, a od toga  njih 538 zdravstvenih djelatnika i 1356 djelatnika i korisnika domova za starije osobe.

35 novopozitivnih u Osječko-baranjskoj županiji, jedna osoba umrla

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo na koronavirus je testirano 214 uzoraka od kojih je 35 bilo pozitivno, a u umrla je jedna osoba, izvijestio je u petak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Jedanaest novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, pet je iz Đakova, iz Donjeg Miholjca, Našica i Valpova po tri, iz Belog Manastira, Petlovca i Popovca po dvije, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belišća, Bilja, Gorjana i Marijanaca.

„Na bolničkom liječenju nalazi se 112 osoba. Njih 84 liječi se u KBC-u od kojih su 14 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenata. U zadnja 24 sata umrla je jedna osoba u dobi od 72 godine. Na području županije u samoizolaciji je 765 osoba“, priopćio je Stožer.

Policijski službenici provjerili su 21 osobu u samoizolaciji od kojih tri u Osijeku, Đakovu i Našicama nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 82 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su 51 nadzor provođenja epidemioloških mjera u prodavaonicama, ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima i drugim objektima. Utvrdili su tri nepravilnosti te izdali nalog za njihovo otklanjanje.

U Zadarskoj županiji 35 novozaraženih osoba, umrla 76-godišnja žena

U posljednja 24 sata na području Zadarske županije 35 je novozaraženih osoba koronavirusom, a od posljedica covida-19 u Općoj bolnici Zadar umrla je 76-godišnja žena, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Testirana su 274 uzorka, pod nadzorom je 1078 stanovnika, a trenutačno je 256 aktivnih slučajeva zaraze.

Među novooboljelima 15 ih je u Zadru, šestero u Pagu, četvero u Preku, troje u Sukošanu, po dvoje u Benkovcu i Ražancu te po jedna osoba u Bibinjama, Kalima i Ninu.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je petero oboljelih.

Policija je evidentirala jedno kršenje samoizolacije.

U Virovitičko-podravskoj županiji devet novozaraženih

Na području Virovitičko- podravske županije u posljednja 24 sata testirano je 62 uzoraka i utvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novozaraženima sedam je iz Virovitice, a po jedan iz Slatine i Sopja.

U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 40 oboljelih, a u osječkom KBC-u iz Virovitičko-podravske županije jedan.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo su 3333 osoba, a 91 je preminula.

U Karlovačkoj županiji umrla jedna osoba i još 12 oboljelo

U Karlovačkoj županiji od covida je umrla još jedna osoba, dosad 264, a od jučer je 12 novooboljelih, što je dosad ukupno 7698, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju u toj je županiji 49 osoba oboljelih od covida, u Karlovcu 36, Ogulinu 11 i Dugoj Resi dvije osobe. U karlovačkoj su bolnici na respiratoru četiri pacijenta.

Od 12 novooboljelih po četiri su osobe iz Karlovca i Draganića, iz Duge Rese su dvije te iz Slunja i Barilovića po jedna osoba.

U samoizolaciji je 289 ljudi, a prijavljeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 70 novozaraženih, dvoje umrlih

Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 430 obrađenih testova danas je 70 novozaraženih, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću splitskog KBC-a u protekla 24 sata umrle su dvije osobe – 71-godišnji muškarac i 72-godišnja žena. Oni su, uz brojne komorbiditete, bili pozitivni na covid infekciju.

Među novooboljelim osobama najviše ih je iz Splita, njih 28.

Od ukupnog broja novooboljelih 42 osobe su kontakti prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1799 osoba je u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u je 100 covid-pozitivnih od kojih je 10 na respiratoru, priopćio je Stožer.

U Međimurskoj županiji 36 novozaraženih, nema umrlih

U Međimurskoj županiji 36 je novozaraženih koronavirusom, a umrlih u posljednja 24 sata nije bilo, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju PCR metodom testirano je 137 osoba te je potvrđeno 35 pozitivnih na covid-19. Na temelju kliničke slike, bez testiranja, epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj.

U protekla 24 sata oporavilo se 26 osoba, a u Međimurskoj županiji trenutačno je pozitivno 315 osoba.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.527 uzoraka.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice u Čakovcu, u bolnici je 60 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Njih četvero hospitalizirano je unutar 24 sata, a otpušteno je pet pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji je jedan pacijent, a u protekla 24 sata nije bilo umrlih, navodi se u priopćenju međimurskog Stožera civilne zaštite.

U Varaždinskoj županiji 44 nova slučaja zaraze, umrla jedna osoba

U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata potvrđena su 44 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrla je jedna osoba oboljela od covida-19, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U posljednjih tjedan dana potvrđeno je 226 novozaraženih, a broj oboljelih na 100.000 stanovnika je 136. U posljednjih 14 dana broj novozaraženih na 100.000 stanovnika je 327.

Tijekom četvrtka testirana su 223 uzorka, od kojih je 118 primljeno preko covid ambulante od simptomatskih pacijenata. Udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima je 32 posto, a u svim testiranim uzorcima 20 posto.

Iz Stožera su priopćili i da se u Općoj bolnici u Varaždinu trenutačno liječe 102 osobe s težom kliničkom slikom. Među njima 24 osobe su na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, sedam je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 42 su pacijenta u Klenovniku, od kojih dva na respiratoru, a 29 osoba je u bolnici u Novom Marofu.

Na kućnom liječenju je 95 osoba, a aktivnih slučajeva je 197.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije bilo je 14.548 slučajeva zaraze, a umrlo je 339 osoba pozitivnih na covid.

Vukovarsko-srijemska županija: tri osobe umrle, 17 novozaraženih

Tri su osobe umrle, a 17 je novozaraženih  koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima po četiri su osobe iz Nuštra i Vinkovaca, tri iz Vukovara, dvije iz Županje, te po jedna iz Andrijaševaca, Borova, Babine Grede i Lipovače. Umrle su tri osobe.

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od covid-19 bolesti obolile su 8204 osobe, od kojih je 7866 izliječeno, a umrlo je njih 179.

Trenutno je 45 osoba hospitalizirano, a u samoizolaciji se nalazi 459 osoba. Do sada je na koronavirus testirano 38.134 građana Vukovarsko-srijemske županije, a u protekla 24 sata njih 160.

KZŽ: sedmodnevna incidencija dvostruko manja nego prije dva tjedna

Sedmodnevna incidencija u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja ima 15 novozaraženih, dvostruko je manja nego prije dva tjedna te iznosi 85 pozitivnih na 100.000 stanovnika, istaknuo je u petak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare kako brojke padaju unatrag mjesec dana te da je 1. siječnja u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo 200 aktivnih slučajeva zaraze, a danas ih je 87.

„U proteklih tjedan dana imamo 13 posto pozitivnih u broju testiranih, tjedan prije smo imali 15 posto, početkom godine 24 posto, dok smo u 11. mjesecu imali najveću brojku, 48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih”, rekao je Ferek Jambrek, ističući kako takvi podatci ohrabruju.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirano je 59 pozitivnih na koronavirus, od kojih je osam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama liječi se 18 pacijenata. U protekla 24 sata umrla je jedna osoba.

U zdravstvenim ustanovama trenutačno je pozitivno devet zaposlenika, a 13 ih je u samoizolaciji. U domovima za starije i nemoćne pozitivno je 17 korisnika i sedam djelatnika.

Na području Krapinsko-zagorske županije aktivna su 134 slučaja zaraze, a 752 osobe su u samoizolaciji.

„Sedmodnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika trenutačno je 85, a 11. siječnja imali smo 165, znači imamo točno duplo manje”, rekao je Ferek Jambrek.

Dodao je kako ohrabruje da broj hospitaliziranih pada. Prvog siječnja na bolničkom liječenju bilo je 106 osoba, 11. siječnja 99, a trenutačno ih je 77.

U tri mjeseca na području Krapinsko-zagorske županije umrlo je 280 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega 97 korisnika domova za starije i nemoćne.

„To je brojka među višima u Republici Hrvatskoj, ali mi smo županija koja ima najviše domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj – 30”, rekao je načelnik krapinsko-zagorskoga županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina dodao je da je manji broj novooboljelih rezultirao i manjim pritiskom na bolnicu, iako je opseg posla isti.

„Imamo manji broj bolesnika u covid odjelu, ali imamo bolesnike koji dolaze na hitni bolnički prijem i zahtijevaju hospitalizaciju. Ako će se covid smanjivati, povećavat ćemo broj ‘čistih’ kreveta na odjelu interne, a smanjivati broj covid kreveta”, rekao je Vančina te dodao da ipak moraju još malo pričekati.

Istaknuo je da su cijepljena 203 zaposlenika bolnice, a više od 250 ih je preboljelo covid.

Gordana Popijač Cesar iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako je trenutačna epidemiološka situacija u Krapinsko-zagorskoj županiji dobra te da ne očekuju velike oscilacije. Dodala je da je dosad cijepljeno 2500 osoba, od kojih je 508 dobilo obje doze cjepiva.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (1)

  1. […] >>>32 smrti, 643 zaraza: COVID-19 | 22. siječanj | detalji […]

Comments are closed.