Biznis i ekonomija

36 milijuna kuna bespovratnih potpora za putničke agencije i organizatore putovanja | javni poziv

Ilustracija: stux

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) objavilo je drugi javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti putničkim agencijama i organizatorima putovanja, koji se za te potpore mogu prijaviti do 6. rujna, izvijestili su u petak iz Ministarstva, dodajući da je time i produžen rok za podnošenje zahtjeva za te potpore.

Naime, prvi poziv za te potpore MINTS je objavio početkom srpnja, s rokom za prijave do 30. srpnja, a njega se prijavilo 314 putničkih agencija.

“Nakon završetka roka drugog javnog poziva (6. rujna), slijedi donošenje odluke o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava te potpisivanje ugovora s odobrenim prijaviteljima, kao i isplata potpora”, poručuju iz Ministarstva turizma i sporta.

>>>Teško pogođenima u kreativnoj, kulturnoj i event industriji stiže 54 milijuna kuna pomoći | HGK

Ministarstvo javni poziv provodi u sklopu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenim djelatnostima iz turističkog sektora za pokretanje i normalizaciju tekućeg poslovanja uslijed aktualne pandemije, kojega je odobrila Vlada.

Ministarstvo će tako dodijeliti bespovratan novac agencijama za nadoknadu dijela ili svih troškova poslovanja, uključujući i trošak povrata sredstava (avansa) putnicima koji su uplatili, a nisu realizirali svoja putovanja.

>>>Otvoren je 10 milijuna kuna vrijedan natječaj za očuvanje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi

Pravo na potporu imaju turističke agencije čiji je pad poslovanja u 2020. bio najmanje 75 posto u odnosu na 2019., a za dodjelu tih potpora iz državnog proračuna osigurano je 36 milijuna kuna.