FunPreporučeno

4.000 volontera kreće u pošumljavanje dalmatinskih požarišta s 40.000 novih sadnica: Boranka

Najveća volonterska akcija pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije “Boranka” nastavlja se i ove godine te će se tijekom listopada i studenoga osim u Splitsko-dalmatinskoj provoditi i u Zadarskoj županiji.

Nakon uspješne prošlogodišnje akcije pošumljavanja “Boranka” tijekom koje je više od 2.500 volontera posadilo 25 tisuća sadnica na požarištima u okolici Splita i Solina, ove godine očekuje se sudjelovanje 4.000 volontera i preko 40.000 posađenih novih sadnica na području Splita, Solina i Zadra, priopćio je Savez izviđača Hrvatske (SIH).

Akcije pošumljavanja provodit će se 5. i 6. listopada u Splitu (Žrnovnica), 12. i 13. listopada u Solinu (Kučine), 26. i 27. listopada u Splitu (Sitno Gornje), te 9. i 10. studenog u Zadru (Kožino).

“Odlični rezultati prošlogodišnje akcije, 25.000 sadnica i sadnog materijala koje su vrijedni volonteri posadili na požarištima, ali i brojne nagrade koje je Boranka osvojila, motiviraju nas da ove godine nastavimo još više i jače”, istaknuo je poslovni direktor SIH-a Dan Špicer.

Ove  godine kampanji se pridružuje i Zadarska županija koja će u akciju uključiti  učenike osnovnih škola.

“Akcija je izuzetno važna, osobito jer će u nju biti uključeni učenici osnovnih škola koji će kroz razne edukativne radionice saznati puno o važnosti šuma, očuvanju i zaštiti prirode, o klimatskim promjenama te o prevenciji požara. Učenici će sudjelovati i u pošumljavanju, a svakako pozivam i sve građane da se uključe”, kazao je zadarski župan Božidar Longin.

>>>Postojano je širenje europskih šuma

Sudjelovanje u akciji pošumljavanja najavio je Sindikata Preporod čiji će članovi povodom 25 godina djelovanja sindikata posaditi po jednu sadnicu za svakog člana, ukupno 9,000 sadnica.

“Nije u pitanju samo sadnja, koja je itekako važna, već i edukacija građana kako bi i oni mogli pomoći. Siguran sam da ćemo vidjeti još i bolje rezultate nego prošle godine”, naglasio je Krešimir Žagar, direktor sektora šumarstva Hrvatskih šuma, glavnog partnera na projektu.

Kampanju “Boranka”,  najveću volontersku akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, prošle su godine zajednički pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja.  U kampanju je osim volontera bilo uključeno i  50-ak vrtića i škola u kojima su organizirane edukativne radionice o važnosti šuma i zaštite prirode.

>>>Video neustrašivog orangutana u jurišu na buldožer ‘lomi srca’

Kampanja “Boranka” osvojila je  brojne domaće i inozemne nagrade, postavši najnagrađivanija neprofitna kampanja u Hrvatskoj te jedna od najuspješnijih kampanja u regiji, navodi SIH.