PolitikaPreporučeno

450 000 učenika i nastavnika upotrebljava SELFIE, alat EU-a za škole: Komisija

Tibor Navracsics
Tibor Navracsics; Foto: EC/Dati Bendo

Prije godinu dana pokrenut je alat SELFIE (samoprocjena učinkovitosti učenja poticanjem inovacija kroz obrazovne tehnologije, en. Self-reflection on Effective Learning by Fostering Innovation through Educational technology), besplatni internetski alat Europske komisije koji pomaže školama procijeniti kako upotrebljavaju tehnologiju za poučavanje i učenje i kako se u tome poboljšati. Više od 450 000 učenika, učitelja, nastavnika i ravnatelja u 45 zemalja dosad je upotrijebilo taj alat, a očekuje se da će ta brojka do kraja 2019. premašiti 500 000.

Povodom te prve godišnjice povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport nadležan za Zajednički istraživački centar, Tibor Navracsics, izjavio je:Veseli me vidjeti da se alat SELFIE upotrebljava u toliko različitih škola i pomaže u raspravama među nastavnim osobljem i učenicima o što boljoj primjeni novih tehnologija u poučavanju i učenju te doprinosi njihovim digitalnim vještinama.Kao organizacije posvećene učenju, škole uz pomoć alata SELFIE mogu utvrditi u kojoj su fazi vlastitog digitalnog napretka i planirati sljedeće korake.

Alat SELFIE kontinuirano se unapređuje na temelju korisničkih testiranja i prikupljanja povratnih informacija od samih škola. Nove značajke uključuju videovodič za škole o uvođenju i prilagodbi alata te mogućnost usporedbe vlastitih prethodnih rezultata samovrednovanja koja su provedena uz pomoć alata SELFIE. Europska komisija stupa u kontakt sa školama kako bi ih informirala i tako proširila upotrebu alata, npr. putem mreže eTwinning, najveće mreže nastavnika na svijetu, te u okviru Europskog tjedna programiranja. Tijekom 2020. razvit će se dodatni popratni materijali i materijali za obuku, uključujući masovni otvoreni mrežni tečaj za škole o upotrebi alata SELFIE i njegovih rezultata za poboljšanje učenja i poučavanja uz potporu digitalnih tehnologija. Očekuje se i da će u siječnju 2020. biti pokrenuta verzija alata SELFIE za strukovno obrazovanje i osposobljavanje kroz rad.

Iskustva s upotrebom alata SELFIE

Godinama se služimo digitalnim tehnologijama, ali nismo na odgovarajući način procjenjivali kako napredujemo, u čemu zaostajemo i što učenici misle o upotrebi tehnologije u našoj školi. SELFIE nam pomaže bolje štititi podatke te se sigurnije služiti internetom i društvenim mrežama. Osim toga, trebamo ojačati pouzdanje svojeg nastavnog osoblja tako da osiguramo više obuke i potpore za upotrebu tehnologije  – ravnateljica škole iz Španjolske

SELFIE nam je olakšao postizanje konsenzusa jer nas je potaknuo na detaljne rasprave o digitalnom učenju. Nastojimo digitalno učenje uključiti u nastavu kako bi tehnologija učenicima uvijek bila nadohvat ruke i kako bi mogla poboljšati ishode učenja svakog djeteta – ravnatelj škole iz Irske

Učenici su zadovoljni jer se kvaliteta nastave informatike poboljšala zahvaljujući promjenama koje smo uveli na temelju izvješća alata SELFIE – nastavnik iz Grčke

Sada imamo jasnije ciljeve i nastojimo razraditi smjernice za daljnji rad na temelju različitih stajališta koja smo prikupili uz pomoć alata SELFIE – učitelj iz Italije

Kontekst

Razvijen uz potporu iz programa Erasmus+, alat SELFIE okuplja čitavu školsku zajednicu – nastavno osoblje, ravnatelje i učenike – u promišljanju o nizu pitanja i izjava o upotrebi tehnologije u šest područja, koja uključuju digitalne vještine učenika, profesionalni razvoj nastavnika, infrastrukturu i vodstvo. Sudjelovanje je dobrovoljno. Svaka škola može upitnik sastaviti kako joj odgovara odabirom dodatnih izjava i dodavanjem vlastitih pitanja. Nakon što učenici, nastavno osoblje i ravnatelji odgovore na pitanja, za tu se školu generira izvješće s podacima i uvidima. Ti rezultati školi mogu pomoći da utvrdi svoje prednosti i nedostatke te područja u kojima je potrebno nešto promijeniti (npr. jesu li učitelji i nastavnici zadovoljni obukom koja im je na raspolaganju; koji dio infrastrukture učenici žele poboljšati; ima li škola viziju načina na koji želi upotrebljavati tehnologiju i jesu li osoblje i učenici o tome informirani).

Svi su odgovori anonimni i ne prikupljaju se osobni podaci. Rezultati se neće upotrebljavati za rangiranje škola ili obrazovnih sustava.

Komisija je alat SELFIE razvila u suradnji s timom stručnjaka za obrazovanje iz cijele Europe i on je dostupan na 31 jeziku (24 službena jezika EU-a te albanski, gruzijski, makedonski, srpski, crnogorski, ruski i turski). Može se upotrebljavati u višim razredima osnovne škole, srednjim školama te školama za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

SELFIE je jedna od 11 inicijativa Akcijskog plana za digitalno obrazovanje, koji je Komisija donijela u siječnju 2018. i koji će se provoditi do kraja 2020. Akcijskim planom nastoje se poboljšati digitalne vještine u Europi i poduprijeti inovativna primjena digitalnih tehnologija u poučavanju i učenju. Riječ je o jednoj od inicijativa Komisije kojom se postavljaju temelji europskog prostora obrazovanja.

Više informacija:

SELFIE

Informativni članak Zajedničkog istraživačkog centra