Biznis i ekonomijaPreporučeno

49% Amerikanaca podržava uvođenje temeljnog dohotka: anketa

Nova nacionalna anketa tvrtke za istraživanje tržišta Hill-HarrisX bilježi snažan rast podrške temeljnom dohotku (UBI) u Sjedinjenima Američkim Državama.

Ispitivanje provedeno 20. i 21. rujna na uzorku od 1,001 registriranog birača otkriva da direktni i bezuvjetni transfer novca na račune građana podržava 49% ispitanika, 6% više nego u prijašnjoj anketi iz veljače. Za jednak se postotak smanjio i broj ispitanih koji se protive planu, sa 57 na 51%.

Anketa bilježi generalno snažan rast podrške ulijevo orijentiranih birača, s 54% na 66%. Potpora među desnicom iznosi 30%.

Potpora je posebno upečatljiva među mlađim generacijama, 72% anketiranih u dobi od 18 do 34 godine priželjkuje temeljni dohodak. Istovremeno, najveći otpor ideji pružaju vremešni Amerikanci stariji od 65 godina, među kojima UBI podržava tek 26% ispitanih.

>>>‘Nasljedstvo svima’: Piketty predlaže bespovratnih 120,000 eura za 25. rođendan svih građana

Dobar dio odgovornosti u poticanju interesa za temeljni dohodak snosi predsjednički kandidat Andrew Yang čija se kampanja usko fokusirala na UBI. On zagovara “Dividendu slobode”, univerzalni dohodak s kojim bi svaki građanin SAD-a bezuvjetno dobio iznos od 1,000 dolara mjesečno.

>>>Obožavatelji rukama ponijeli američkog predsjedničkog kandidata koji obećava temeljni dohodak: VIDEO

“Prema mom planu, ‘Dividende slobode’, ako svakom američkom potrošaču mjesečno daš tisuću dolara, mnogo će novca početi cirkulirati ekonomijom, opet i opet, i to bi stvorilo stotine tisuća novih radnih mjesta u realnoj ekonomiji širom zemlje,” kaže poduzetnik čiju politiku “direktnog transfera” novca na račune građana podržava rastući broj ekonomista i vizionara, uključujući Elona Muska.

(via The Hill)