Biznis i ekonomijaPreporučeno

50,000 turista nasukano u Grčkoj, gubici hotelijera izvjesni svuda: bankrot Thomasa Cooka  

Oko 50,000 turista je ostalo nasukano u Grčkoj nakon likvidacije putničke tvrtke Thomas Cook, rekli su službenici grčkog ministarstva turizma u ponedjeljak za Reuters. Većinom britanski turisti pretežito su zaglavili na otocima Zakintos, Kos, Krf, Skiathos i Kreta.

“Prvi je prioritet vratiti ih kući,” izjavio je službenik ministarstva zatraživši anonimnost.

Thomas Cook je prije današnjeg sloma prebrodio dva svjetska rata i iscrtao obrise modernih paket aranžmana i masovnog turizma. Tvrtka je upravljala hotelima, odmaralištima i zračnim prijevoznicima koji su godišnje primili 19 milijuna ljudi u 16 zemalja. Bankrot je izvan domovine ostavio 600,000 Britanaca prisiljavajući vladu i osiguravatelje na koordiniranu akciju spašavanja.

>>>Isprika milijunima i najveća repatrijacija u povijesti Britanije: bankrot Thomasa Cooka

Šef grčke federacije hotela kaže da će financijski krah donijeti gubitke hotelijerima u Grčkoj i drugdje jer većina ugovorenih aranžmana nije unaprijed plaćena. “Situacija je prilično teška. To ne utječe samo na britanske turiste, već i na druge nacionalnosti,” izjavio je Grigoris Tassios za TV ERT. On je procijenio da će brojni hoteli pretrpjeti gubitke, uključujući danas otkazane i aranžmane dogovorene u posljednja dva mjeseca.

Hina javlja da oko 190 britanskih turista, koji su ovaj vikend u Dubrovnik stigli u aranžmanu Thomas Cooka, čeka na povratak kući.

>>>Financijski rezultati turističke sezone u prvih 8 mjeseci 8% ili 1,6 milijardi kuna veći nego lani

“Preko Thomasa Cooka u Hrvatskoj trenutno boravi određeni broj gostiju, pogotovo u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Iako se očekuje da će se oko svega angažirati i osiguravajuće kuće, neizvjesno je još koliko i kako će se naplatiti hoteli koji ih ugošćuju. To će ići malo teže, ali ipak sumnjam da će netko u Hrvatskoj učiniti slično kao u Tunisu, gdje su goste zatvorili u hotele zbog neplaćenih računa”, komentirao je aktualnu situaciju predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain koji očekuje da će udjel Cooka na hrvatskom tržištu već iduće godine preuzeti drugi britanski touroperatori.