PreporučenoTech

5G dolazi s cijenom i ta je cijena potrošnja baterije: stručnjaci

5G tehnologije će, barem u prvom valu, koristiti isti sustav za modulaciju i enkripciju signala kao aktualne 4G mreže. Riječ je o OFDM-u (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) koji podatke prenosi komadanjem na dijelove i njihovim istovremenim slanjem na ortogonalni način, odnosno u odvojenim paketima na odvojenim frekvencijama što smanjuje preklapanje i smetnje.

Osim što donosi niz pogodnosti za siguran i brz prijenos, OFDM je i velik potrošač energije, što se može uočiti i u 4G mreži na uređajima sa slabijim baterijama gdje običan video poziv može popapati značajan postotak energije.

“Ja mislim da telekomi nisu uistinu razumjeli učinak (modulacije podataka OFDM-om na 5G mrežama) na mobilne telefone i što će on učiniti vijeku baterije,” kaže James Kimery iz National Instruments Corp. “5G će doći s cijenom i ta će cijena biti potrošnja energije.”

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

Isto vrijedi i za odašiljače. Bez ulaska u tehničke detalje, koji su zanimljivi pa tko voli neka izvoli do IEEE Spectruma, procjenjuje se da će zahvaljujući visokim frekvencijama 5G bazne stanice ugrubo trošiti triput više energije od prijašnje generacije, na što glasno upozorava i China Mobile. 5G mreže zbog visokih frekvencija podrazumijevaju značajno veći broj odašiljača nego što je nužno za 4G tehnologiju, što problem potrošnje povećava u eksponencijalnoj maniri.

Yifei Yuan, glavni inženjer za bežične standarde u kineskoj multinacionalnoj korporaciji ZTE, kaže da će sklonost OFDM-a da siše energiju postati uočljivija s dubljim ulaskom u IoT (Internet of Things) eru zbog čega znanstvenici rade na razvoju alternativa od kojih je obećavajuća NOMA (non-orthogonal multiple access).

Yuan vjeruje da će OFDM zadovoljiti rane potrebe 5G mreža jer će ih primarno koristiti pametni telefoni, dok se masivna komunikacija pametnih uređaja očekuju kroz godinu, dvije paralelno s uvođenjem pametne infrastrukture, autonomnih automobila i drugih delicija tehnološke ere u kojoj uživamo, osim ako ne uživamo u Hrvatskoj.

Belgija kažnjena s 5 tisuća eura dnevno sve dok ne izađe iz prekršaja u kojem je uhvaćen i RH

Kimery se pak pribojava da bi standard koji rado siše energiju mogao opstati i dulje vrijeme, jer migracija na alternativu neće biti bez troškova za telekome.