PreporučenoTech

5G revolucija, simbiotska ekonomija i suživot s robotima: Huawei vizija tech trendova do 2025.

Huawei je objavio novo izvješće o globalnoj viziji industrije Global Industry Vision (GIV) u kojoj su sažeta kompanijska predviđanja o razvoju tehnologije i ključnih industrijskih trendova do 2025. godine. Ovogodišnje izdanje detaljno opisuje 10 megatrendova koji već oblikuju naše životna i radna okruženja. GIV, osim toga, predviđa i tehnološke trendove do godine 2025., među kojima se ističe uvođenje 5G tehnologije što će ubrzati i komercijalnu primjenu ostalih naprednih tehnologija u svakodnevnom životu, poput umjetne inteligencije, interneta stvari, autonomnih vozila i sl.

>>>high-tech/

Nove tehnologije koje podupire razvoj 5G mreže ubrzano će izmijeniti svijet kakav poznajemo. U izvješću o globalnoj viziji za industriju Huawei predviđa da će do 2025. godine na svijetu biti implementirano 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a 5G mrežu koristit će 2,8 milijardi korisnika. U Huaweiju 5G tehnologiju vide kao ključnu za ubrzani razvoj za razvoj V2X aplikacija, upravljanje vozilima i vožnju na daljinu. Mreža nove generacije omogućit će razvoj mnogih rješenja kad je pametni prijevoz u pitanju. Huaweijev GIV tako predviđa da će već do 2022. tržište IoV (Internet of Vehicles) rješenja vrijediti do 145 milijardi američkih dolara dok bi do 2025. godine širom svijeta trebalo postojati oko 200 milijuna automobila povezanih direktno na 5G mrežu.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

Također, 5G tehnologija napravit će veliki pomak u medicini. S obzirom na mogućnosti koje donosi nova generacije mreže s niskom latencijom, medicina na daljinu postat će realnost koja bi mogla omogućiti bolju zdravstvenu skrb i u područjima gdje nedostaje zdravstvenih djelatnika.

„Ljudi nikada neće prestati istraživati. Trebali bismo postaviti ciljeve dalje od onoga što trenutno vidimo, pogledati u budućnost i prebaciti se s inovacija na izume. Već smo sada svjedoci brzih promjena. Huawei predano radi na izgradnji novih digitalnih platformi, boljeg korisničkog iskustva te inteligentne tehnologije koja pogoni sveprisutnu povezanost u svim mogućim prilikama. Naša je misija svakoj osobi, kućanstvu i organizaciji ponuditi inteligentnu budućnost i potpuno nove prilike za rast“, izjavio je Kevin Zhang, glavni direktor marketinga u Huaweiju.

Slijedi deset trendova i primjera najvažnijih tehnoloških predviđanja navedenih u GIV-u za razdoblje do 2025. godine:

  1. Suživot s robotima: pomaci u znanosti o materijalima, percepciji umjetne inteligencije, te mrežnim tehnologijama podloga su za uvođenje robotike u kućnoj i osobnoj upotrebi. GIV očekuje razinu globalne penetracije kućnih robota od 14 posto.
  2. Super vid: povezivanje 5G tehnologija, virtualne/proširene stvarnosti, strojnog učenja i ostalih novih tehnologija omogućit će nam da vidimo dalje od udaljenosti, poremećaja, površine i povijesti. Ljudi, poslovanje i kultura dobit će nove prozore u svijet. GIV očekuje za će se postotak tvrtki koje koriste virtualnu/proširenu stvarnost povećati na 10 posto.
  3. Bez potrage: kada uređaji pogonjeni podacima i opremljeni senzorima počnu predviđati naše potrebe, informacije će početi tražiti nas. Buduće pretrage neće koristiti tipke, osobne društvene mreže kreirat ćemo bez problema, a i industrije će imati koristit od „pretraga bez rezultata“. GIV predviđa da će 90 posto korisnika pametnih uređaja koristiti inteligentne osobne asistente.
  4. Ulice po mjeri: inteligentni prijevozni sustavi povezat će ljude, vozila i infrastrukturu, eliminirati gužve, ubrzati hitne službe te omogućiti niz usluga koje će nam olakšati život. GIV predviđa da će 15 posto svih vozila raspolagati bežičnom tehnologijom koja će umrežavati vozila sa ostalim uređajima.
  5. Rad uz robote: pametna automatizacija već je preobrazila mnoge industrijske grane, a u budućnosti će preuzeti obavljanje opasnih, repetitivnih i jako preciznih radnji, u korist sigurnosti i produktivnosti. GIV predviđa da će u industriji na svakih 10 tisuća zaposlenika u upotrebi biti 103 robota.
  6. Proširena kreativnost: umjetna inteligencija u oblaku smanjit će troškove i prepreke za uvođenje znanstvenih eksperimenata, inovacije i umjetnosti, te svima staviti na raspolaganje golemi kreativni potencijal. GIV predviđa da će 97 posto velikih tvrtki koristiti umjetnu inteligenciju.
  7. Komunikacija bez smetnji: umjetna inteligencija i analiza velikih količina podataka uspostavit će neometanu komunikaciju među tvrtkama i korisnicima te eliminirati jezične barijere. Preciznost, povjerenje i razumijevanje bit će podloga komunikacije budućnosti. GIV predviđa da će tvrtke u potpunosti koristiti 86 posto podataka koje proizvedu
  8. Simbiotska ekonomija: tvrtke diljem svijeta uvode digitalne tehnologije i pametna rješenja na objedinjenim platformama – to znači veću suradnju, dijeljenje resursa, zdravije globalne ekosustave i veću produktivnost. GIV predviđa da će sve tvrtke koristiti tehnologiju oblaka, te da će 85 posto svih poslovnih aplikacija biti u oblaku.
  9. Brzo uvođenje 5G tehnologije: 5G tehnologija stigle je na tržište i ulazi u primjenu puno brže od prethodnih generacija bežične tehnologije – potencijal koji ta tehnologija nudi pojedincima, tvrtkama i društvu je golem. GIV predviđa da će 58 posto svjetske populacije imati pristup 5G tehnologiji.
  10. Globalno digitalno upravljanje: pomaci u digitalnoj tehnologiji moraju biti u ravnoteži sa standardima dijeljenja podataka i načelima korištenja podataka. GIV predviđa da će globalni godišnji protok podataka dosegnuti 180 ZB (1 ZB = 1 bilijun GB).

Prvo ovakvo izvješće objavljeno je 2018. godine. GIV @2025 za zadaću ima analizirati industrijske razvojne trendove te poslužiti kao strateški vodič za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Huawei