PreporučenoTech

621 milijun bespovratnih eura za 408 znanstvenih pionira: Obzor 2020

Europska komisija je objavila rezultate ovogodišnjeg natječaja za bespovratna sredstva Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u sklopu programa EU-a za istraživanje i razvoj Obzor 2020. Sredstva u iznosu od 621 milijun eura dodijeljena su 408 znanstvenika na početku karijere kako bi lakše ustrojili vlastite timove i provodili pionirska istraživanja u raznim disciplinama.

Time se stvara približno 2500 radnih mjesta za postdoktorske istraživače, studente doktorskog studija i ostalo osoblje. Istraživanja obuhvaćaju različita područja, uključujući upotrebu šumskih prehrambenih proizvoda za rješavanje problema gladi u svijetu, procjenu intenziteta, učestalosti i rasprostranjenosti ekstremnih razina mora u Europi, istraživanje načina na koje tehnološka poduzeća promiču proizvode i stječu povjerenje proizvođača te analizu vještina preživljavanja jednostaničnih organizama.

>>>Akademkinja Žic Fuchs prva hrvatska znanstvenica imenovana u Europsko istraživačko vijeće

Carlos Moedas, europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Ako želimo odgovoriti na teška pitanja koja nam postavljaju naše doba i budućnost, istraživači moraju imati slobodu i podršku u znanstvenim podvizima.To je istinska vrijednost bespovratnih sredstava koja EU dodjeljuje u suradnji s Europskim istraživačkim vijećem: prilika da izvrsni znanstvenici ostvare svoje najhrabrije zamisli.

Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije ERC-a. Bespovratna sredstva ERC-a dodjeljuju se znanstvenicima na početku karijere svih nacionalnosti s dvije do sedam godina iskustva nakon dovršetka doktorata (ili studija jednakovrijedne razine) i obećavajućom dosadašnjom znanstvenom karijerom. Pozivi na podnošenje prijedloga objavljuju se jedanput godišnje za svaki program. Pojedinosti i rokovi, uključujući za 2020., dostupni su ovdje.