PolitikaPreporučeno

’67 je previše’: Gong zatražio da Vlada objavi troškove svoje protureferendumske kampanje

GONG hr/YouTube

Gong u priopćenju piše da se Vlada posljednjim televizijskim spotom o mirovinskoj reformi direktno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative “67 je previše” i traži da se javnosti transparentno pokažu troškovi te protukampanje.

“Već smo upozoravali kako je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.”

GONG

“Građanke i građane Vlada plaši procjenama da će zahtjevi sindikalne inicijative ’67 je previše’ koštati 45 milijardi kuna, trošeći netransparentno javni novac za televizijske reklame u svojoj protu- referendumskoj kampanji. Pri tome je Vlada Andreja Plenkovića sindikatima, odnosno svim inicijatorima referenduma postrožila pravila za transparentnost, što Gong pozdravlja, no problematično je što su sebi ostavili prostor da od javnosti kriju troškove protukampanje,” navode iz Gonga gdje drže da se Vlada time stavila u privilegirani položaj u odnosu na referendumske inicijative.

>>>Podoljnak: prekinite trošiti javni novac na svoju agresivnu protureferendumsku kampanju

“Iz Gonga smo već upozoravali kako je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Time su postrožena pravila za referendumske inicijative, bez da je u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protu-referendumskih inicijativa.

Pitanje financiranja referenduma trebalo se rješavati u istom ‘paketu’ s donošenjem novog Zakona o referendumu. No, umjesto toga, ministar uprave Lovro Kuščević osnovao je radnu skupinu za novi zakon koja se uopće nije sastala, te se oteže dovoljno dugo, čime se Vladi omogućuje da novcem poreznih obveznika netransparentno proziva sindikate.

>>>‘Šire strah na sve strane’: sindikati zatražili ostavku ministra Pavića

Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno,” pišu iz Gonga i Vladu pozivaju na transparentnost.

Gong je u priopćenju uputio i poziv Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) da “uputi Vladu na prijavu troškova”.