Fun

7. rujna festival slastica i altruizma u Križu

U Križu nedaleko Zagreba iduću će se subotu, 7. rujna održati najveći i najstariji hrvatski festival slastica “Kriški oblizeki” koji će to mjesto na jedan dan pretvoriti u najveću hrvatsku slastičarnicu u kojoj će se moći kušati više od 200 slastica – torti, kolača, kiflica i drugih oblizeka.

Torte i kolači stižu u dobro poznatim, ali i jedinstvenima oblicima koje stvara mašta vrsnih domaćica, gdje im je granica moći će se vidjeti u Villi Noa i parku na Trgu Svetog Križa u tom mjestu, 40-ak kilometara jugoistočno od Zagreba.

Sve je počelo ratne 1994. godine, kada su vrijedne moslavačke žene priredile izložbu slastica u znak potpore hrvatskim braniteljima.

Slastičarke, uglavnom amaterke, svoja djela će ocjenjivačkom sudu predati od 10 do 13 sati, nakon čega slijedi ocjenjivanje slastica. Žene koje su ih napravile, darovat će ih za dobrotvornu prodaju, a svakoj će priložiti recept. Sva sredstva prikupljena prodajom slastica bit će namijenjena radu s djecom u udruzi Društvo Naša djeca Križ, organizatoru festivala.

Festival se službeno otvara u 17 sati, nakon čega će biti proglašenje najboljih slastica i kada će sve one biti stavljene u prodaju.

Sat prije, u 16 sati, kreće program za djecu te sajam domaćih proizvoda i rukotvorina.

U srcu festivala briga za zajednicu

Festival “Kriški oblizeki” utemeljen je prije 25 godina, no imao je pauzu, pa se ove godine održava 22. put. Sve je počelo ratne 1994. godine, kada su vrijedne moslavačke žene priredile izložbu slastica u znak potpore hrvatskim braniteljima. I danas je u srcu festivala briga za zajednicu, a kolač je pritom sredstvo pomoći drugima, poručuje organizator.

U četvrt stoljeća “Oblizeki” su razvili i jedinstvenu gastronomsku priču. S jedne strane na stvaranje slastica utječu internet i društvene mreže, a s druge povratak tradicionalnim receptima i starim namirnicama.

>>>Kulen Jure Polića Strinića šampion Kulenijade

Uz četvrt stoljeća festivala, ove se godine “Kriškim oblizekima” obilježava još nekoliko jubileja: 30 godina od usvajanja UN-ove Konvencije o pravima djece, 20 godina od uvođenja programa Gradovi i općine – prijatelji djece u Hrvatskoj te 10 godina otkako općina Križ nosi tu titulu.

Partneri festivala su Zagrebačka županija, LAG Moslavina i Turistička zajednica Zagrebačke županije.