PolitikaPreporučeno

77 izdajica morala i razuma usvojilo drakonske kazne – covid režim u javnopravnim tijelima

Andrej Plenković; Foto: Daïna Le Lardic/EP

Nakon što budu objavljene u Narodnim novinama, na snagu stupaju danas prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje predviđaju novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda.

>>>Plenković puko, najavio fašističke izmjene zakona, kriminalizaciju otpora covid režimu

Izmijenjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izglasan je ranije danas u Hrvatskom saboru uz povišene tonove, galamu, uvrede i prozivke pojedinih saborskih zastupnika i gotovo na rubu fizičkog incidenta.

Covid režim

Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.  Odgovorne osobe su čelnici tih tijela, među njima i župan, gradonačelnik i općinski načelnik, priopćeno je iz Sabora.

>>>Njemačka: muškarac ubio suprugu i troje djece, počinio suicid zbog potvrde o cijepljenju

Covid potvrde dužni su provjeravati javne zdravstvene ustanove i privatni zdravstveni djelatnici.

>>>WHO upozorio na zarazu cijepljenih, uništio argumente Stožera za diskriminaciju necijepljenih

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a s ciljem što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja koronavirusa, tim izmjenama Zakona uvodi se sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore.

“Cilj te sigurnosne mjere je onemogućiti ulazak osoba u određene prostore ako ne predoče dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti kako bi se u što u većoj mjeri spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti,” navodi se u apsurdnom obrazloženju koje stiže na isti dan u kojem je Svjetska zdravstvena organizacija ponovila (Reuters) sve jasnije indicije da novi, omikron soj koronavirusa ne diskriminira između cijepljenih i necijepljenih.

>>>U zgodnoj ‘nuspojavi’ omikron dokinuo covid diskriminaciju u RH | karantena

77 hrvatski zastupnika danas je ugrozilo javno zdravlje, izdalo znanost, ćudoređe i zdrav razum.

Covid “redari”

Ako neka osoba odbije predočiti dokaz o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti neće joj biti dopušteno ući u određene prostore.

S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te sigurnosne mjere te za njezinu neposrednu provedbu odrede jednu ili više osoba.

>>>Halt! Wo ist deine Covid papieren!

Izmjenama Zakona se uređuje i da su sanitarni inspektori Državnog inspektorata – u izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti – ovlašteni narediti provedbu posebne sigurnosne mjere ‘obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti’, radi ulaska u određene prostore. Također, ovlašteni su i narediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj sigurnosnoj mjeri.

>>>Iza pandemijske krinke regresivna autokracija – ‘povijesna erozija demokracije’ | IDEA

Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio COVID -19 ili je negativan, od sredine prošlog mjeseca postale su obvezne za ulaz u javne i državne ustanove.

Diskriminacija necijepljenih

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraju predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini; za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli COVID uvela se sigurnosna mjera obveznog testiranja na koronavirus.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i tvrtki čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine, dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac. Odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu, ne mogu ući u radni prostor.

>>>‘Kad tiranija postane zakon, pobuna postaje dužnost’ | bodljikava žica ispred sjedišta Komisije

COVID potvrde uvele su se i u škole, ali samo za zaposlenike. Potvrde su uz poneki izuzetak obvezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i  druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, danas je u Hrvatskom saboru glasovalo  77 zastupnika, protiv je bilo njih 27, a Mostovci su napustili sabornicu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Hina