Biznis i ekonomijaPreporučeno

80 posto od 447 radnika Holdinga koji su višak zaposleno na ‘fiktivnim poslovima’: Kleinberger

Hrvatska izvještajna novinska agencija, Hina, u srijedu je od predsjednika Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb doznala da je Uprava Zagrebačkog holdinga kroz socijalni dijalog s tim i drugim relevantnim sindikatima sastavila i revidirala popis s imenima radnika koji su klasificirani kao višak

“Ukupan broj viška radnika je 447,” rekao je Dražen Jović za Hinu.

Naveo je da je tijekom pregovora broj radnika s početnih 544 smanjen za njih 97.

Jović je rekao da višak uključuje 68 bivših rukovoditelja Holdinga čija su radna mjesta reorganizacijom postala izlišna.

>>>Juričan nudi glas svoje koruptivno-uhljebničke pastve u zamjenu za Zagrebački holding  

Na popisu se našlo 95 zaposlenih u administraciji koji su samovoljno prihvatili prekid radnog odnosa uz otpremninu i 284 radnika za koje je predviđen program zbrinjavanja u kojem će im Uprava ponuditi radna mjesta u “operativnim poslovima”.

“Političko kadroviranje, nepotizam”

Na listi “otpisanih” koju je prvi objavio Večernji list, a za koju Jović kaže da je rezultat političkog kadroviranja ili nepotizma, nalaze se i znamenita imena poput bivšeg predsjednika uprava Holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša, bivšeg voditelja Čistoće Jure Leke, bivše voditeljice podružnice Zgos Anite Udovčić, bivšeg šefa Zrinjevca Igora Toljana, bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka ili šefa Službe za gospodarenje otpadom, Zaštitu okoliša, kvalitetu usluga i razvoj Trpimira Majcana.

Tu su i bivši voditelji Tržnica Zagreb; Zdenka Palac, Filip Borac i Stanko Gačić, bivši voditelj Zagrebačkih cesta Dragan Perić, bivša pomoćnica člana uprave Zagrebačkog holdinga Tatjana Vujović, bivša voditeljica podružnice za Upravljanje projektima Marija Zaharija, bivša šefica Zagrebparkinga Ana Preost, savjetnik voditelja podružnice Robni terminali Nenad Matić te Dinko Herman, pomoćnik voditelja Podružnice za financije, pravne poslove i analizu poslovanja u podružnici Zagrebparking.

Fiktivna radna mjesta

Popis je za Hinu komentirao i predsjednik Nezavisnog sindikata Zagrebparking Darko Kleinberger čija je ocjena da ona sadrži “80 posto ljudi” koji to i zaslužuju jer su, kako je rekao, “zapošljavani na izmišljena radna mjesta”.

Ostali radnici na listi su se našli nakon bodovana prema zakonskim propisima što je “najnepravedniji dio” jer na njega utječu faktori poput obiteljskog statusa i djece a ne izvrsnost u radu.

“Tu će biti problema i nadam se da će doći do izjednačavanja da se vidi tko zna, a tko ne zna raditi,” rekao je Kleinberger.

“U skladu sa zakonom”

Mirjana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, za HRT je izjavila da je na listi oko 100 radnika iz njezine podružnice koja zapošljava 2040 osoba. Najveći broj “suvišnih” zaposlen je u pravnoj službi i na komercijalnim poslovima, rekla je, uz ocjenu da će njihov eventualni odlazak “itekako otežati rad.”

Uprava Holdinga nije odgovorila na upit Hine o višku radnika jer “socijalni dijalog još traje.”

Komentar je uskratio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

>>>Tomašević naveo prioritete, najavio neovisnu reviziju gradskih financija | razgovor

“Taj popis je napravljen u skladu sa zakonom. Tu ima puno osobnih podataka, tako da taj popis nije javan. Iako cure neka imena, ne bih mogao komentirati,” rekao je gradonačelnik za HRT.

Pratite nas na Google vijestima