PolitikaPreporučeno

81-godišnja Zagorka pobijedila koronavirus

Ilustracija: Tatiana

U Krapinsko-zagorskoj županiji otkrivena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, ali izliječena je i prva osoba, 81-godišnja žena, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe dolaze iz Krapine, a jedna iz Desinića. Dosad je testirano 490 osoba, a za njih 11 još se čekaju rezultati.

Krapinsko-zagorska županija ima i prvu izliječenu pacijenticu, 81-godišnjakinju, objavio je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

>>>Potvrđena prva infekcija u Krapinsko-zagorskoj županiji: COVID-19

Izvijestio je da je pozitivan i jedan liječnik te sada u samoizolaciji osam liječnika i osam medicinskih sestara.

„Na odjelu za Covid liječnici se izmjenjuju u dvotjednim smjenama, 14 dana rade, 14 dana su doma. Nakon odrađenih 14 dan jedan naš liječnik je dobio temperaturu, testiran je i pozitivan je. Osjeća se dobro. Imao je jedan dan temperaturu, jutros temperature nema”, objasnio je Vančina.

Dvije novozaražene osobe dolaze iz Krapine, a jedna iz Desinića. Dosad je testirano 490 osoba, a za njih 11 još se čekaju rezultati.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac je rekao kako je na području županije trenutačno u samoizolaciji 657 osoba, a žarište je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Ondje je pozitivno dvoje djelatnika i petero pacijenata, a svi imaju relativno blagu kliničku sliku.

>>>Pregrada glavno žarište koronavirusa u Krapinsko-zagorskoj županiji, gradonačelnik zabrinut

Ravnatelj Specijalne bolnice Davor Gredičak rekao je kako je četiri od 13 bolničkih liječnika u samoizolaciji. Dodao je da će tijekom dana testirati još jedanaest pacijenata.

Župan Željko Kolar je rekao kako je provedeno sve što je bilo potrebno da se posljedice ulaska koronavirusa u Specijalnu bolnicu svedu na najmanju moguću mjeru. O daljnjim postupcima i o tome kada će bolnica početi s radom župan želi razgovarati s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

>>>Stubičke Toplice novo žarište koronavirusa u Krapinsko-zagorskoj županiji

„Očekujem njegov posjet Krapinsko-zagorskoj županiji najkasnije nakon Uskrsa, u utorak. Želimo zajedno proanalizirati stanje u županiji i poteze koje bi trebalo povući za sljedeće razdoblje”, rekao je Kolar te dodao kako smo, prema nekim procjenama, na pola puta borbe protiv koronavirusa.

Pozvao je građane da budu još odgovorniji s obzirom na veću mogućnost kretanja, a sve one koji dolaze u Hrvatsku da se strogo pridržavaju svih mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite.