Biznis i ekonomijaPreporučeno

86% ispitanih protiv ukidanja plaćene pauze: anketa

Temeljem Zakona o radu, svaki radnik u Hrvatskoj koji radi najmanje 6 sati dnevno, ima pravo na dnevni odmor u trajanju od barem 30 minuta. Riječ je o plaćenoj pauzi, koja se ubraja u osmosatno radno vrijeme. Međutim, povremeno se u domaćem medijskom prostoru potegne pitanje promjene njenog statusa i to na način da se pauza prestane računati kao dio radnog vremena.

Čak 5% ispitanika tvrdi kako uopće nemaju pravo na dnevnu pauzu, a svaka četvrta osoba u Hrvatskoj vrijeme predviđeno za odmor od posla provede – radeći svoj posao.

>>>Europski sud obvezao zemlje članice da sve poslodavce prisile na bilježenje radnog vremena

Provođenjem ankete o mogućnosti ukidanja plaćene pauze na poslu, u okviru koje je svoje mišljenje ponudilo gotovo 4400 ispitanika, portal MojPosao je istražio stav naših sugrađana o navedenoj temi.

Zašto ne bismo skratili radno vrijeme?

Očekivano, dobar dio ljudi ne gleda blagonaklono na ovu ideju. Velika većina sudionika ankete (86%) smatra kako polusatna pauza mora ostati sastavnim, plaćenim dijelom radnog vremena. Svoj stav, između ostalog, pojašnjavaju riječima:

”Kada plaće budu kao u Njemačkoj, onda i pauza može biti neplaćena.”

”Postoje zemlje s radnim vremenom od 6 sati. Ajmo se ugledati na njih.”

”Opadanje koncentracije zbog manjka pauze je opasno za posao.”

”Radni dan treba biti kraći, ne škrtiji.”

”U Njemačkoj se pauza ne plaća”

Otprilike svaki deseti ispitanik (9%) smatra da plaćenu pauzu treba ukinuti, jer je ”Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u kojima pauza ulazi u plaćeno radno vrijeme”.

Ispitanici navode primjer Njemačke koja je pauzu izdvojila iz radnog vremena, a poslodavci plaćaju samo odrađene sate, ali istovremeno navode kako je radni tjedan u Njemačkoj kraći, plaće bolje, a pauza, iako neplaćena, traje dulje.

Za neke je pauza samo ‘teorija’

Čak 5% ispitanika tvrdi kako uopće nemaju pravo na dnevnu pauzu, a svaka četvrta osoba u Hrvatskoj vrijeme predviđeno za odmor od posla provede – radeći svoj posao.

Naime, usprkos tome što prema dogovoru s našim poslodavcima imamo pravo na polusatnu pauzu, zbog previše posla za neke je ona ‘puka teorija’.

Slijedom toga, dio ispitanika svoj ručak pojede ‘u hodu’, drugi ga ostave za kraj radnog vremena, a trećima, umjesto predviđenih pola sata, pauza traje svega desetak minuta pa za to vrijeme niti ne stignu nešto pojesti.

O anketi ”Treba li ukinuti plaćenu pauzu na poslu?”:

Sudjelovalo je 4400 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

(MojPosao)