Tech

Komisija uvela ‘alat za zviždače’ o kršenju europskih sankcija

Europska komisija danas je uvela alat za zviždače kako bi olakšala prijavljivanje mogućih kršenja sankcija. Riječ je o sigurnoj internetskoj platformi kojom se zviždači iz cijelog svijeta mogu koristiti za anonimno prijavljivanje prošlih, trenutačnih ili planiranih kršenja sankcija EU-a. Europska komisija, koja upravlja alatom za zviždače, predana je zaštiti identiteta zviždača koji preuzimaju osobne rizike kako bi prijavili kršenje sankcija.

>>>Zviždačica potvrdila da Facebook profitira od nasilja, gnjeva i mržnje, zatražene istrage

Instrument je najavljen u Komunikaciji iz siječnja 2021. o poticanju otvorenosti, snage i otpornosti europskog gospodarskog i financijskog sustava.

Njime se odgovara na ambiciju Komisije da u potpunosti podupre učinkovitu provedbu i izvršenje sankcija EU-a. EU ima uspostavljeno više od 40 režima sankcija, a njihova učinkovitost ovisi o njihovoj pravilnoj provedbi i izvršavanju, među ostalim u sprečavanju izbjegavanja sankcija. Kao čuvarica Ugovora EU-a, Europska komisija zadužena je za praćenje provedbe sankcija EU-a diljem Unije.

>>>Na snazi su nova pravila za zaštitu zviždača: Komisija

Ako Komisija smatra da su informacije koje je primila vjerodostojne, proslijedit će anonimizirano izvješće i sve dodatne informacije prikupljene tijekom unutarnje istrage predmeta nacionalnim nadležnim tijelima u relevantnoj državi članici ili državama članicama. Više informacija o sankcijama EU-a i pristupu alatu za zviždače dostupno je ovdje.

Pratite nas na Google vijestima