Biznis i ekonomija

Opoziv strojeva za apneju zaključio karijeru izvršnog direktora Philipsa

Glavni izvršni direktor Philipsa, 62-godišnji Frans van Houten, u listopadu će napustiti svoju ulogu, najavila je u utorak ta nizozemska tehnološka tvrtka suočena s masivnim troškovima povezanima s opozivom jednog od ključnih proizvoda.

>>>Pfizer i Sobi inaugurirali izgradnju 100 milijuna eura vrijednog pogona u Savskom Marofu

Kormilo će s 15. listopada preuzeti sadašnji rukovoditelj “Connected Care” biznisa, 48-godišnji Roy Jakobs koji nadzire povlačenje milijuna respiratora i strojeva za liječenje apneje u snu.

Philips je u lipnju 2021. godine upozorio da pjena korištena za izolaciju zvuka koji proizvode prijeporne mašine može osloboditi otrovne plinove s potencijalom izazivanja tumora.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u siječnju je zatražila opoziv 1., najviše i najozbiljnije kategorije, koja uključujuće opasnost od smrti ili ozljeda.

>>>Pfizer Canada povlači lijek za krvni tlak zbog kancerogenih nečisti

Opoziv je započeo u rujnu prošle godine uz očekivanja da će zahvaćeni uređaji biti prepravljeni u godinu dana, no taj se rok pokazao nedostižnim nakon što se pokazalo da je pjena prisutna u oko 5.5 milijuna uređaja na tržištima širom svijeta. Kompanija je u lipnju rekla da je posao “na pola puta”.

Udružne tužbe

Philips troškove opoziva procjenjuje na 900 milijuna eura, no taj iznos ne uključuje danak sudskim postupcima čija brojka raste iz mjeseca u mjesec. Reuters bilježi da je trenutačno aktivno više od stotinu udružnih tužbi.

>>>Kolakušić prozvao ‘farmaceutsku mafiju’, upozorio na trgovinu zdravstvenim podacima

“Ako imaš tri opoziva u 10 godina, to je previše. Njegova je (van Houtenova) pozicija postala neodrživom,” komentirao je analitičar InsingerGilissena, Jos Versteeg, čija se opaska odnosi na povlačenje defibrilatora u 2017. i probleme s medicinskim skenerima u 2014. godini.

>>>Direktor Pfizera Albert Bourla u 2021. zaradio 24.3 milijuna dolara

“Mislim da situacija još uvijek nije pod kontrolom, jer mi još uvijek čekamo na konačne zaključke istraživanja (o sigurnosti proizvoda).”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima