PolitikaPreporučeno

Milanović zatražio razrješenje ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je od predsjednika vlade Andreja Plenkovića zatražio razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA).

“Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost,” navodi se u priopćenju Ureda predsjednika RH.

Predsjednik se u pozivu na opoziv pozvao na čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske koji navodi se “postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”.

Kontekst

Dokumenti o nadzoru rada VSOA-e, čiji se sadržaj našao u hrvatskim medijima, otkrivaju da je interna kontrola utvrdila sijaset prekršaja u službi, uključujući lažiranje troškova za službena putovanja i zadatke u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi.

>>>Milanović o korupciji i izjavama predsjednice: Pa to je tvoja kuća. Žohari su u njoj.

Različiti su pojedinci, od kojih pojedini više nisu u aktivnoj službi, kroz fiktivne troškove i druge kvarne rabote prisvojili najmanje dva milijuna kuna.

Vijest o pronevjeri potvrdili su novinari Nove TV.

“U protekla dva mjeseca se češljala dokumentacija. Izuzeti su brojni spisi, računi koji nisu imali pokriće, provodio se unutarnji nadzor, nekoliko kontrola.i. O svemu su obaviješteni predsjednik i premijer. Imaju dio informacija iz ovih klasificiranih podataka, a novo izvješće će tek dobiti,” rekla je u srijedu reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima