PolitikaPreporučeno

Ukrajinski nacisti* slomili rusku brigadu na periferiji Bahmuta | VIDEO

Ukrajinska vojna jedinica u srijedu je potvrdila da je dan prije uništila i u bijeg natjerala rusku pješačku brigadu na teritoriju u blizini grada Bahmuta.

O porazu i rasulu ruskih vojnika među prvima je u utorak javno prozborio Jevgenij Prigožin, lider i vlasnik ruske plaćeničke skupine Wagner.

>>>Bitka za Bahmut

“Naša vojska bježi. 72. brigada jutros je popušila tri četvorna kilometra, gdje sam izgubio oko 500 ljudi,” rekao je Prigožin u svom uvriježenom, sirovom i izravnom stilu.

Ginuli su “jer je to bio strateški mostobran, i oni (72. brigada) jednostavno su otišli i pobjegli. I, kako ste čuli, plava analna baklja (privatna vojska Gazprom PMC), takva vrsta specijalnih analnih čepova, oni su pobjegli baš poput 72. brigade, i to je činjenica.”

Različiti su izvori u međuvremenu potvrdili napredak ukrajinske nacističke bojne Azov* čiji su pripadnici slomili ruske pozicije.

“Totalno uništenje”

Lider nacista, Andrij Biletskij (wiki), u videozapisu podijeljenom na društvenim mrežama navodi da su njegovi borci “potpuno uništili 72. brigadu Ruske Federacije u blizini Bahmuta”.

>>>Slobodoumni ljudi pitaju gdje je malj ‘sveca Hitlera’ kojeg štuju ukrajinski nacisti

Brigada (hrv. zdrug) taktička je vojna jedinica združenih rodova kopnene vojske, obično se sastoji od dviju do pet bojni. Rusku brigadu u pravilu čini nekoliko tisuća vojnika.

Biletskij je rekao da su potpuno uništene 6. i 7. bojna 72. brigade i da je u proboju vraćena kontrola nad tri kilometra širokim i dva kilometra i 600 metara dubokim pojasom teritorija.

https://twitter.com/DevanaUkraine/status/1656224658256195585

“Zapravo, 6. i 7. bojna ove brigade gotovo su potpuno uništene, brigadna obavještajna služba je uništena, veliki broj borbenih vozila je uništen, uzet je znatan broj zarobljenika,” rekao je prema citatu Reutersa.

Službeni izvori ukrajinske i ruske vojske u srijedu nisu komentirali izvješća s bojišnice.

Ukrajinski Glavni stožer u izjavi je tek naveo da je Rusija “provodila neuspješnu ofenzivu u gradu Bahmutu”.

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

*Grabancijaš, u skladu sa smjernicama, u izvještavanju ostaje dosljedan predratnim procjenama i enciklopedijskim bilješkama o karakteru i idealima Bojne Azov.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političko krilo Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Ukrajinska nacistička bojna Azov ovog je tjedna slomila rusku brigadu na periferiji Bahmuta i oslobodila tri kilometra širok i dva kilometra i 600 metara dubok pojas teritorija. […]

  2. […] zapadnjački mediji prošlog su tjedna izvijestili o proboju ukrajinske nacističke bojne Azov na jednom od bokova grada, sugerirajući promjenu dinamike, no u Europi zabranjeni ruski izvori istovremeno oslikavaju […]

Comments are closed.