Biznis i ekonomija

Stellantis osvojio tender od više milijardi eura, opskrbu 250.000 vozila za Sixt

Proizvođač Stellantis i njemačka tvrtka za iznajmljivanje vozila Sixt postigli su više milijardi eura vrijedan dogovor o opskrbi do 250.000 automobila.

Stellantis će prva vozila s tradicionalnim, hibridnim ili električnim pogonom isporučiti u ovom tromjesečju.

Sixt je naveo da će kroz sljedeće tri godine osvježiti ili dopuniti svoje flote širom Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Vijest stiže nakon što je američka tvrtka za iznajmljivanje vozila Hertz Global Holdings najavila rasprodaju i/ili otpis električnih vozila Tesle u svojem portfelju citirajući visoke troškove održavanja, deprecijaciju i nezadovoljstvo klijenata.

Sixt je Teslu započeo odbacivati uz slične argumente lani u prosincu. Uprava je tada podcrtala veliku razliku između cijene novih i rabljenih vozila koju dodatno produbljuju aktualna repozicioniranja jer su od osobitog značaja za iznajmljivače automobila.

Bloomberg bilježi da početna cijena temeljne izvedbe Modela 3 u Njemačkoj trenutno kotira na €42.990, dok se vrijednost njihovih rabljenih inačica urušila na manje od 16.500 eura.

Sixt i dalje planira elektrificirati većinu europske flote do kraja desetljeća, u skladu s direktivama Europske komisije koje dokidaju motore s unutarnjim izgaranjem. Kompanija je u 2022. godini potpisala i ugovor s kineskim proizvođačem BYD o kupnji 100.000 električnih vozila do 2028. godine.