Biznis i ekonomijaPreporučeno

Toyota Motor koji zazire od EV-ja prvak automobilske industrije u 2023.

Japanska korporacija Toyota Motor je u 2023. godini pronašla kupce za rekordnih 11.2 milijuna vozila i četvrtu godinu zaredom zasjela na globalni tron automobilske industrije.

Proizvođač je izvijestio o rastu grupne prodaje za 7.2% i izvozu 8.9 milijuna vozila što uključuje kamione iz ogranka Hino Motors i brend specijaliziran za izradu omanjih automobila Daihatsu.

Prodaja u jezgri kompanije koju čine marke Toyota i Lexus također je dosegla rekordnih 10.3 milijuna vozila.

Izvješće otkriva da su najveću prođu imala vozila na “tradicionalni” pogon, udjel hibridnih vozila iznosio je oko trećine a isključivo električnih manje od 1%.

Potonji postotak je zanimljiv jer dijelom objašnjava otvoreni skepticizam predsjednika Toyota korporacije Akio Toyode prema električnim vozilima.

On je prošlog tjedna na poslovnom skupu ponovio gledište da će automobili na električni pogon ugrabiti najviše 30% svjetskog tržišta citirajući izostanak infrastrukture i druge prepreke u dijelovima svijeta gdje živi milijardu ljudi (Toyota Times).

Na drugo je mjesto po prodaji lani zasjela njemačka Volkswagen grupa koja je prije u siječnju izvijestila o isporuci 9.2 milijuna automobila, 12% više nego u 2022. godini.


Trendovi u automobilskoj industriji