PolitikaPreporučeno

Njemačka je zaustavila vojnu pomoć Ukrajini | FAZ

Njemačka vlada će zaustaviti novu vojnu pomoć Ukrajini, izvijestio je u subotu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nakon uvida u službene dokumente i elektroničku poštu.

List u svojem online izdanju navodi da je moratorij već na snazi i da će Kijev dobiti samo prije odobrena sredstva.

Vijest o prestanku financiranja stiže nakon što je Financial Times otkrio detalje o ukrajinskoj sabotaži sjevernih tokova koja se pokazala razornom za njemačku industriju i konkurentnost.

Berlin je reviziju pomoći Kijevu najavio prošlog mjeseca u kontekstu usvajanja proračuna za 2025. godinu.

Ministar financija Christian Lindner tada je rekao da će se Ukrajina morati više osloniti na druge “europske izvore” novca jer će Njemačka dotacije Kijevu u 2025. godini prepoloviti na 4 milijarde eura.

Neizvjesna alternativa

FAZ sada doznaje da je ministar svojem kolegi u ministarstvu obrane 5. kolovoza poslao dopis u kojem ga obavještava o potpunom prekidu budućeg financiranja vojne pomoći Ukrajini kroz savezni proračun.

List podsjeća da bi se sredstva za Ukrajinu mogla namaknuti prodajom ili korištenjem tantijema na 300 milijardi eura vrijednu i “zamrznutu” rusku imovinu o čemu raspravljaju članice G7.

Korištenje ruskog novca za pomoć ili obnovu Ukrajine najsnažnije zagovara najmanje izloženi Washington, dok su europske vlade suzdržanije jer su ranjivije na najavljenu retalijaciju Rusije.

Zaziranje izaziva i činjenica da bi američki prijedlog rezultirao međunarodnim presedanom s neizvjesnim i dalekosežnim pravnim posljedicama.

Raskol

FAZ piše da je prijepor oko pomoći Ukrajini produbio raskol u vladajućoj koaliciji koja vodi žučne pregovore oko “dužničkom kočnicom” uvjetovanih mjera štednje.

Robert Habeck, ministar gospodarstva Njemačke; Foto: Lukasz Kobus/EC

Lider Zelenih i aktualni ministar gospodarstva Robert Habeck ovog je tjedna najavio kandidaturu za kancelara što je izazvalo polemiku da bi se koalicija mogla raspasti i prije saveznih izbora u 2025. godini.

“Posve je očito da ova koalicija ima velikih problema u pronalaženju zajedničkog jezika,” rekao je o recentnim previranjima. “Ideje se raspadaju.”

Gnjev i nevjerica

U širem kontekstu, vijest da je Ukrajina sabotirala kritičnu infrastrukturu na kojoj je počivala konkurentnost njemačkog gospodarstva nastavlja provocirati javno-političku oluju.

Njemački mediji i političari glavne struje u velikoj mjeri marginaliziraju ili ignoriraju “slona u staklarnici”, no javnost i oporba ne skrivaju gnjev ili nevjericu.

Pojedini dionici citiraju upozorenja nizozemskih i američkih obavještajaca koji su bili u posjedu informacija o pripremama sabotaže, odnosno propituju potencijalnu “veleizdaju” i ulogu savezne vlade.

“Trebamo istražni odbor o ulozi savezne vlade. Ako su njemačke vlasti unaprijed znale za plan napada na Sjeverni tok 1 i 2, tada bismo imali skandal stoljeća u njemačkoj politici,” napisala je u subotu u objavi na X-u prekaljena ljevičarka Sahra Wagenknecht čija novooformljena stanka uživa rastuću popularnost.

Ukrajinci i njihovi pobornici istovremeno “ne mogu vjerovati” da je Njemačka odlučila uskratiti pomoć.


Povezane vijesti