PolitikaPreporučeno

Smrtonosni balistički udar na ukrajinske kadete u Poltavi | VIDEO

Najmanje je 47 osoba ubijeno u napadu ruskih balističkih raketa na vojni institut u središnjem ukrajinskom gradu Poltavi, rekla je u utorak prva dama Ukrajina, Olena Zelenska.

Inicijalna kakofonija sugerira da je ranjeno više od 200 ljudi, no pojedini izvori sugeriraju da je brojka do triput veća.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prije je u inicijalnoj reakciji naveo da je ubijena 41 osoba.

“Primio sam preliminarna izvješća o ruskom udaru u Poltavi. Prema dostupnim informacijama, dvije balističke rakete pogodile su područje. Gađali su obrazovnu ustanovu i obližnju bolnicu, djelomično uništivši jednu od zgrada instituta za telekomunikacije,” rekao je predsjednik u videozapisu objavljenom na društvenom mikroblogu X.

“Ruski ološ izvjesno će platiti ovaj udar. Nastavljamo pozivati ​​sve u svijetu koji imaju moć da zaustave ovaj teror: Ukrajina treba sustave protuzračne obrane i rakete sada, a ne u skladištu. Dalekometni udari koji nas mogu zaštititi od ruskog terora potrebni su sada, ne kasnije. Svaki dan kašnjenja, nažalost, znači više izgubljenih života,” dodao je u govoru u kojem je zavjetovao istragu okolnosti koje su dovele do najvećeg ovogodišnjeg stradavanja.

Bivši ukrajinski zastupnik Igor Mosijčuk, kojeg Rusija smatra ekstremistom i teroristom, na Telegramu je napisao da je ozlijeđeno do 600 ljudi.

“Gradske bolnice su pretrpane,” napisao je prema citatu TASS-a.

Dodao je da “dobar dio krivnje” za stradavanje snose ukrajinske vojne vlasti koje su dopustile da se tako veliki broj vojnika okupi na jednom mjestu.

Proruski izvori naširoko navode da su žrtve udara kadeti.

“Kao rezultat napada eliminirani su dragocjeni stručnjaci za komunikacije i elektroničko ratovanje,” napisao je uobičajeno dobro informirani korisnički račun Rybar uz procjenu da će izgubljene i ranjene biti teško brzo nadomjestiti jer je riječ o zahtjevnom školovanju.

Urušavanje, izbavljenje  

Fotografije i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama bilježe silinu udara, mrtva tijela u prašini i krhotinama.

Zgrada Instituta za komunikacije teško je oštećena, a jedan je njezin dio urušen.

“Jedna od zgrada instituta djelomično je uništena i mnogo je ljudi zarobljeno pod ruševinama,” navodi se u objavi ukrajinskog ministarstva obrane na Telegramu. “Zahvaljujući koordiniranom radu spasioca i liječnika izbavljeno je 25 osoba, od kojih je 11 izvučeno iz ruševina. Spasioci trenutno nastavljaju s radom.”

BBC, koji o napadu izvještava uživo, piše da su u udarima izgledno korišteni nadzvučni balistički projektili Iskander-M s dometom do 500 kilometara, što objašnjava izostanak pravovremene uzbune.

Poltava je zračnom linijom udaljena oko 360 kilometara od okupiranog Donjecka.


Povezane vijesti

Comment here