PolitikaPreporučeno

‘Dvije zbilje’, urušavanje ukrajinskih linija od Kurska do Hersona

Svitlana Menjajlo, krojačica iz ukrajinskog grada Pokrovska kojem se brzo primiče ruska oštrica više ne želi čuti niti riječ o uspjesima ukrajinskih snaga u ruskoj oblasti Kursk.

Njezina je gorčina usmjerena na predsjednika Volodimira Zelenskog i ukrajinskog vojno vodstvo koje se 6. kolovoza otisnulo u neočekivani desant preko ruske granice uz okladu da će u proboju stići do nuklearne elektrane i/ili Rusiju prisiliti na premještanje snaga posvećenih osvajanju Pokrovska i drugih značajnih uporišta u oblasti Donjeck.

Kocka se pokazala poraznom, Rusija je na diverziju odgovorila pričuvama i prekaljenim čečenskim borcima i umjesto da uspori ubrzala svoje proboje duž bojišnice razvučene preko tisuću kilometara.

Njezine su snage sada na desetak kilometara od Pokrovska, značajnog vojnog, administrativnog i logističkog središta čija je obrana prepuštena svježe mobiliziranim i unovačenim vojnicima bez primjerene obuke i poljuljanog morala.

Suočena s neposrednim dolaskom ruskih snaga i navedenim okolnostima, Menjajlo kaže da posvećivanje ukrajinskih vojnika desantu na Kursk prihvaća kao izdaju.

Vlasti u Kijevu “trebale su te vojnike poslati ovamo da odbiju orke”, rekla je 42-godišnjakinja za Al Jazeeru koristeći u Ukrajini uobičajen derogativni naziv za ruske vojnike.

Dodala je da upravo pakira torbe s odjećom, dokumentima i uspomenama jer su udari ruskog topništva i krstarećih raketa sve bliži i gromoglasniji.

Podvojena zbilja

Za napuštanje doma okrivila je Zelenskog koji je danas posegnuo za velikom čistkom u svojoj vladi.

“Kao da žive u dvije stvarnosti, brinu o tim prolaznim dobicima umjesto da brane ukrajinsku zemlju ovdje i sada,” rekla je.

Njezino se promišljanje podudara s rastućim konsenzusom analitičara.

“Da, dvije kampanje se razvijaju u paralelnim stvarnostima, i unatoč malom uspjehu u Kursku u posljednja dva tjedna, daljnji ciljevi [Ukrajinaca] nisu sasvim razumljivi,” rekao je za Al Jazeeru Nikolaj Mitrokhin, istraživač s njemačkog Sveučilišta u Bremenu.

Rapidno propadanje

Stručnjak je podcrtao razmjere urušavanja ukrajinske obrane, uključujući u oblasti Zaporožje gdje Rusi također uživaju nadmoć, iako je ona zasjenjena svakodnevnim dobicima u Donjecku.

“U dolazeća dva tjedna, Ukrajina će vrlo izgledno izgubiti gotovo čitavu bojišnicu u Zaporožju, ukoliko odnekud ne razmjesti sve svoje rezerve ili ne započne s novim napretkom” na ruskom teritoriju,” rekao je Mitrokhin.

Osvrnuo se i na situaciju u južnoj Hersonskoj oblasti koja je dobrim dijelom okupirana od 2022. godine, ali su Ukrajinci uz velike gubitke uspjeli osloboditi oblasno središte, pojedine položaje i ade u delti Dnjepra.

U posljednjim tjednima ukrajinski su vojnici napustili većinu otoka jer ne mogu zauzdati neumoljive ruske udare dronovima koji “teroriziraju” oblasni glavni grad Herson iz kojeg su se Rusi povukli u studenom 2022. godine.

“Općenito, ukrajinski položaji u kolovozu su rapidno propali,” rezimirao je Mitrokhin.

Al Jazeera navodi da je situacija za branitelje toliko loša da se pojedini autohtoni analitičari i promatrači suzdržavaju od komentara.

“Tema je skliska,” rekao je jedan vojni stručnjak zabrinut da bi ga iskren osvrt mogao obilježiti kao izdajnika.

“Odlučujuća bitka”

Situaciju na bojišnicama u srijedu je komentirao i ruski general-bojnik Apti Alaudinov, zamjenik načelnika Glavnog vojno-političkog odjela Oružanih snaga Rusije i zapovjednik specijalnih snaga Akhmat, na Balkanu znamenitijih kako “Kadirovci”.

“Trenutno je u tijeku odlučujuća bitka. Vjerujem da će ova odsudna bitka zaključiti specijalnu vojnu operaciju. Rusija će iz specijalne vojne operacije izaći kao pobjednik,” rekao je Aludinov u intervjuu za rusku državnu izvještajnu agenciju TASS.



Povezane vijesti

Comment here