PolitikaPreporučeno

Scholz poziva na žustrije mirovne pregovore, uz sudjelovanje Rusije  

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je u “ljetnom intervjuu” javne televizije ZDF dionike posredničkog rata u Ukrajini pozvao da rješenje sukoba u Ukrajini potraže kroz mirovne pregovore u kojima će sudjelovati Rusija.

“Mislim da je trenutak za raspravu kako mir možemo postići brže nego što je to sada,” rekao je. “Značajno je da postignemo napredak. Sigurno će biti još jedna mirovna konferencija.”

Scholz na mir poziva uslijed povijesnog uspona krajnje desnice i ljevice u Njemačkoj, Alternative za Njemačku i Saveza Sahra Wagenknecht (BSW) koji su na recentnim lokalnim izborima promijenili glavnu političku struju u Slobodnoj Državi Tiringiji i Saskoj.

Iako na suprotnim stranama političkog spektra AfD i BSW zajednički pozivaju na mirovne pregovore i normalizaciju odnosa s Rusijom.

Kontekst

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij već se složio da bi predstavnici Rusije trebali sudjelovati u novom vijećanju, potencijalno u studenom.

Kijev je u lipnju organizirao summit u Švicarskoj gdje su izaslanstva iz 92 zemlje raspravljala o “nacrtu za mir”. Rusija nije bila pozvana.

“Teritorijalni integritet” Ukrajine tada je podržalo 78 zemalja, ali je put prema miru ostao maglovit.

Rusija je nakon kraha dugoočekivane ukrajinske protuofenzive u prosincu 2023. godine preuzela inicijativu na bojišnici razvučenoj preko tisuću kilometara, a osobito u u oblasti Donjeck.

Njezin je pritisak kulminirao u srpnju kada su zapadnjački mediji i autohtoni ukrajinski analitičari prepoznali “kritičnu situaciju” na koju su Zelenskij i njegovo vojno vodstvo odgovorili desantom na rusku oblast Kursk u nastojanju da prodru do nuklearne elektrane i Rusiju natjeraju na premještanje snaga.

Rusija je pozvala blef i nastavila prodore u Donjecku gdje se trenutno nalazi nadomak značajnog logističkog i vojnog uporišta, Pokrovska.



Povezane vijesti

Comment here