Politika

Ruska protuofenziva u Kursku | VIDEO

Ruske snage u srijedu su započele značajnu protuofenzivu u ruskoj oblasti Kursk koja se 6. kolovoza našla na udaru ukrajinskog desanta.

General bojnik Apti Alaudinov, zamjenik načelnika vojno-političkog odjela ruskog ministarstva obrane i lider čečenske specijalne postrojbe Ahmat, na Balkanu prepoznate i kao “Kadirovci”, za TASS je rekao da su ukrajinske snage pod pritiskom.

“Situacija je dobra za nas,” izjavio je. “Ukupno je oslobođeno oko 10 naselja u oblasti Kursk.”

Prema ruskom ministarstvu obrane ukrajinske oružane snage u posljednja su 24 sata izgubile “više od 350 boraca i 13 komada hardvera”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošlog je tjedna naveo da njegove snage kontroliraju 100 naselja u regiji Kursk i da je okupirano područje veće od 1300 četvornih kilometara.

“Potpuno predvidljivo”

Službeni ruski i ukrajinski vojni izvori do poslijepodnevnih sati srijede nisu potvrdili ili komentirali protuofenzivu, ali je ona neizravno prepoznata od strane ukrajinske državne izvještajne agencije Ukrinform, odnosno kroz komentar rukovoditelja Centra za vojna i pravna istraživanja Oleksandra Musienka koji je umanjio njezin značaj.

“Situacija u Kurskoj oblasti potpuno je predvidljiva. Operacija u Kurskoj oblasti pretvara se od isključivo ofenzivnog djelovanja ukrajinske vojske u operaciju obuzdavanja ruskih trupa. Oni (Rusi) trenutno su nagomilali oko 35.000 vojnika u području odakle Rusija pokušava izvršiti protunapad. I mora se razumjeti da se ovih 35.000 sada ne nalaze u smjeru Pokrovska i Kurakhove, već u regiji Kursk. Dakle, ideja ukrajinskog zapovjedništva da će Rusija na kraju povući neke trupe i da ćemo ih tako obuzdati djeluje,” rekao je.

Uobičajena disonanca

Procjena Musienka pritom je u uočljivoj disonanci sa sijaset drugih izvora i izvještaja koji bilježe ili navode da su Rusi prezreli ukrajinski blef i obrani Kurska posvetili pričuve i elitne čečenske borce te nastavili i osnažili pritisak u oblasti Donjeck gdje su branitelji u posljednjim tjednima izgubili veliki pojas teritorija i gdje se očekuje neposredna bitka za značajno logističko čvorište i vojno uporište Pokrovsk.

U Ukrajini rođen proruski bloger Jurij Podoljak i dva druga znamenita i utjecajna blogera – Rybar i Two Majors – na društvenim mrežama pišu da je protuofenziva ruskih snaga “značajna”.

“U oblasti Kursk, ruska vojska pokrenula je protuofenzivne akcije na zapadnom krilu neprijateljskog klina, smanjujući ukrajinsku zonu kontrole u blizini državne granice,” navodi se u blogu Two Majors.

Podoljak je napisao da su ruske snage vratile kontrolu nad nekolicinom naselja i nastavljaju s potiskivanjem Ukrajinaca na području naselja Reka Malaja Loknja koje je od ukrajinsko-ruske granice udaljeno dvadesetak kilometara.

Lokacije naselja Reka Malaja Loknja i Snagost koja su od ukrajinsko-ruske granice udaljena 20-ak kilometara; Foto: Google Maps/Grabancijaš

“Ruske jedinice u regiji Kursk počinju pokazivati ​​posljedice svoje ofenzive. Ukrajinci izgledaju kao da su se pokušali držati, ali nisu uspjeli,” napisao je u pratnji nekolicine uznemirujućih videozapisa proruski korisnik X-a “ayden” čije objave motri 145 tisuća ljudi.

Račun s nazivom Rob Lee, koji slovi kao nepristran i uživa 694 tisuće pratitelja, bilježi da su Rusi unatoč ukrajinskim udarima uspjeli premostiti rijeku Sejm kod naselja Snagost.

“Video oklopne kolone s najmanje 8 tenkova i oklopnih vozila iz 51. zrakoplovno-desantne pukovnije ruskog VDV-a koja napada Snagost u Kurskoj oblasti. Čini se da je Rusija uspjela prevesti oklopne snage preko rijeke Sejm, unatoč ukrajinskim udarima na mostove. @Deepstate_UA kaže da se situacija pogoršala na lijevom krilu Ukrajine u Kurskoj oblasti,” izvijestio je Lee uz reference na ukrajinske izvore.

Grabancijaš/Reuters/Ukrinform/TASS


Povezane vijesti

Comment here