PreporučenoTech

BlackRock i Microsoft lansiraju jedan od najvećih investicijskih fondova ikad | FT

BlackRock, američka multinacionalna investicijska tvrtka s portfeljem vrijednim oko 10 bilijuna dolara, i američki tehnološki titan Microsoft pripremaju osnivanje investicijskog fonda za ulaganja u umjetnu inteligenciju (AI) i popratnu infrastrukturu, uključujući podatkovne centre i izvore energije, doznao je Financial Times od osoba upućenih u osnutak.

Fond, koji će BlackRock lansirati kroz novu jedinicu za ulaganja u infrastrukturu s nazivom Globalno partnerstvo za ulaganja u infrastrukturu umjetne inteligencije (GIP), na raspolaganju će imati više od 30 milijardi dolara, što ga čini jednom od najvećih investicijskih poluga u povijesti Wall Streeta.

Prema upućenima, glavni povod za poduhvat je neutaživa žeđ za energijom koju će u dolazećih godinama zahtijevati razvoj AI-a.

Uz najvećeg upravitelja novcem na svijetu u projektu kao opći partneri sudjeluju Microsoft i MGX, investicijska tvrtka koja uživa potporu Abu Dhabija.

Prema izvorima unutar fonda će djelovati i aktualni svjetski prvak u proizvodnji poluvodiča, Nvidia, koji će imati savjetodavnu i/ili stručnu ulogu.

Financial Times piše da podatkovni centri i farme procesora nužni za AI rezultiraju epohalnom potražnjom za energijom.

“U mojih gotovo 50 godina u financijama, nikada nisam vidio veću potražnju za energetskom infrastrukturom,” napisao je prije u godini u bilješci za klijente generalni direktor BlackRocka, Larry Fink.



Povezane vijesti

Comment here