PreporučenoTech

Rolls-Royce osvojio češki tender za izgradnju prvog malog modularnog reaktora

Rolls-Royce je na putu da osigura narudžbu prve serije minijaturnih nuklearnih reaktora nakon što ga je Vlada Češke Republike odabrala kao preferencijalnog dobavljača.

Britanska grupa za zrakoplovstvo i obranu u srijedu je izvijestila da je na tenderu državne komunalne grupe ČEZ pobijedila šest rivala.

Chris Cholerton, glavni direktor Rolls-Roycea za poslovanje s malenim modularnim nuklearnim reaktorima (engl. small-modular nuclear reactors – SMRs), partnerstvo je karakterizirao “povijesnim” uz procjenu da će ono “dodatno osnažiti” poziciju tvrtke na europskom tržištu na kojem uslijed “zelene tranzicije” i dekarbonizacije gospodarstva postoje velike prilike.

Dodao je da će dogovor Rolls-Royce SMR i njegove postojeće dioničare pretvoriti u “perjanicu” uvođenja SMR-a.

Osobe upoznate sa situacijom drže da bi poduhvat mogao generirati milijarde funti u izvoznim narudžbama za industriju Ujedinjenog Kraljevstva.

Financial Times piše da dionici još uvijek glade ugovorne uvjete i obveze, a dogovor mora osvojiti i odobrenje regulatora.

Prvi mini-reaktor planiran je u blizini nuklearne elektrane Temelín na jugu Češke, uz procjene da će njegova izgradnja potrajati do sredine 2030-ih godina.

Češka vlada je priopćila da će projekt “pomoći modernizaciji češke energetske industrije i otvoriti nove mogućnosti za domaću industriju”, uključujući kroz uloge u dobavnim lancima koje se tek trebaju definirati.

Rolls-Royceov mali modularni dizajn reaktora trebao bi imati relativno visok kapacitet od 470 megavata, u poredbi s prosječnih 900 megavata kod standardnih inačica. FT piše da je uobičajen kapacitet SMR-a 300 megavata ili manje.


Povezane vijesti

Comment here