Politika

‘Ruske jedinice ušle su u Vuledar – juriš na grad je počeo’

Ruske snage u utorak su ušle u grad Vuledar, ukrajinsku utvrdu koja je napadima odolijevala od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

“Ruske jedinice ušle su u Vuledar – juriš na grad je počeo,” napisao je u objavi na Telegramu uobičajeno dobro informirani, u Ukrajini rođen proruski vojni bloger Jurij Podoljak.

Bitka za Vuledar, uz bitke za Mariupolj i Bahmut, slovi kao jedna od najkrvavijih u dosadašnjem tijeku rata.

Rusi su lani u veljači u pokušajima osvajanja grada trpjeli “katastrofalne gubitke” u mehanizaciji i ljudstvu.

Aktualni proboj kulminira i koincidira s ukrajinskim desantom na rusku oblast Kursk koji se iz tjedna u tjedan pokazuje sve poraznijim.

Ukrajinci su od 6. kolovoza i proboja ruske granice izgubili veliki pojas teritorija, a osobito u oblasti Donjeck gdje su smješteni Vuledar i Pokrovsk kojem također prijeti neposredna opsada.

Vijesti o stezanju obruča oko Vuledara počele su pristizati s početkom rujna, grad se sada našao odsječenim od pozadine što otežava manevre, potencijalnu evakuaciju i/ili opskrbu branitelja.

Pojedini videozapisi objavljeni na društvenim mrežama čija se autenitčnost ne može neposredno provjeriti sugeriraju da je opsada popraćena silovitom topničkom vatrom.

Ukrajinske oružane snage u utorak su prepoznale pritisak na Vuledar i Pavlivku, ali su detalji izostali.

Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo ili potvrdilo juriš, što je u posljednjim mjesecima postala uobičajena praksa koja službenim vojnim proglasima daje rastuću vjerodostojnost.

Grabancijaš/Reuters



Povezane vijesti

Comment here