Biznis i ekonomijaPreporučeno

Četvrti uzastopni mjesec pada poslovnog morala u Njemačkoj | rujan 2024.

Moral poduzetnika u Njemačkoj u rujnu je pao četvrti mjesec zaredom i više od očekivanja, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje snažeći indikatore i signale da najsnažnije gospodarstvo europodručja s trećim tromjesečjem uranja u recesiju.

Pažljivo motren Indeks poslovne klime instituta Ifo s kolovoških se 86.6. u rujnu spustio na 85.4.

Analitičari u anketama Reutersa prognozirali su blaže povlačenje na 86.0.

“Njemačko gospodarstvo je pod rastućim pritiskom,” konstatirao je u pratnji ankete predsjednik instituta, Clemens Fuest.

Istraživanje, koje obuhvaća oko 9.000 menadžera u tvrtkama, pokazuje da većina procjenjuje kako se situacija pogoršava u realnom vremenu.

Indeks aktualnih uvjeta u rujnu je iznosio 84.4 u poredbi s 86.4 u mjesecu prije.

Pogoršali su se i izgledi za dolazeće mjesece uz pad relevantnog indeksa s 86.8 na 86.3.

“Njemačko gospodarstvo je na rubu silazne spirale,” komentirao je ekonomist instituta Klaus Wohlrabe za Reuters.

Rekao je da bi njemačko gospodarstvo s krajem tromjesečja moglo uroniti u tehničku recesiju definiranu kroz dva uzastopna kvartala smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Njemačka je u drugom tromjesečju iskusila “neočekivanu” kontrakciju za 0.1%.

Indeks poslovne klime propao je u svim sektorima osim graditeljstva koje je nakon velikog remećenja i implozija naizgled pronašlo dno.

Ocjene situacije u proizvodnji na najnižoj su razini od lipnja 2020. godine označenog širenjem pandemije bolesti COVID-19.

“Još jedan dan, još jedno negativno iznenađenje u njemačkim gospodarskim anketama,” rekao je Claus Vistesen, glavni ekonomist za eurozonu u Pantheon Macroeconomics.

U ponedjeljak objavljen Indeks menadžera nabave (HCOB PMI) također je pokazao usporavanje aktivnosti u Njemačkoj i europodručju, uz naznake da se monetarnom politikom inducirana slabost prelijeva u uslužni sektor.


Anketa instituta Ifo propituju poslovnu klimu, trenutnu  poslovnu situaciju i poslovne izglede. Te se sastavnice objavljuju kao postotna promjena u odnosu na prethodni mjesec i kao apsolutna vrijednost s obzirom na referentne podatke indeksa (100) određene 1. siječnja 2005. godine.



Povezane vijesti

Comment here