PolitikaPreporučeno

Osvetoljubiva von der Leyen nastavlja gurati odstrel vukova

Većina veleposlanika zemalja članica Europske unije u srijedu je podržala prijedlog predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o reviziji statusa zaštite za europske vukove.

Ministri će o pitanju potaknutom osobnim iskustvom predsjednice razgovarati u dolazećim tjednima, dok bi se formalno glasanje moglo održati u prosincu.

Vukovi status “strogo zaštićene” vrste u EU uživanju od 1979. godine. Izmjena koju je predložilo izvršno tijelo iz definicije bi izbacila riječ “strogo”.

Kontekst

Vučjak s biljegom GW950m, u narodu prozvan “Snješko”, 1. je rujna 2022. godine pod okriljem noći zaklao Dolly, 30-godišnjeg ponija milog predsjednici Komisije nakon čega je ona zatražila dozvolu za njegov odstrel.

Snješko je u veljači 2023. preživio prvu hajku, odnosno razdoblje u kojem je vrijedila dozvola. Obitelj von der Leyen potom je zatražila novu, ali je njegova sudbina ostala neizvjesna i u medijima dan danas nema potvrde o smaknuću.

Osveta

Iako von der Leyen i njezini stranački poltroni u Europskoj pučkoj stranci inzistiraju da je revizija statusa vukova potaknuta njihovom proliferacijom i napadima na životinje stočara, statistika ne ostavlja dvojbe da predsjednica svoju poziciju koristi za osobnu vendettu.

Prema podacima iz 2023. na teritoriju Unije preživljava oko 20.300 vukova, čopori za rasplođivanje prisutni su u 23 članice.

DW i drugi autohtoni mediji upoznati s kontekstom u izvještajima prepoznaju da bi pitanje odstrela i statusa zaštite moglo biti osobnog karaktera, odnosno da von der Leyen svoju poziciju i utjecaj koristi za osvetu.

Dio njemačkih i europskih pučana podupire njezine ubilačke nagone kojima se protive pobornici zaštite vrsta i okoliša.

“Ovo vidimo kao prijedlog koji je politički motiviran i uopće nije utemeljen na znanosti,” rekla je novinskoj agenciji AFP Sabien Leemans, iskusnija službenica za politiku u ekološkoj skupini WWF.

Pismo koje podržava gledište da odstrel vukova ne bi imao nikakav učinak na sigurnost stoke potpisalo je oko 300 organizacija.

Do sličnog zaključka došlo se i u izvješću EU-a iz 2023. u kojem je utvrđeno da su vukovi ubili samo 0,065% populacije ovaca i da u posljednjih 40 godina nije bilo izvješća o smrtonosnim napadima vukova na ljude.



Povezane vijesti

Comment here