PolitikaPreporučeno

‘Za tango treba dvoje’ | Zelenskij antagonizirao’ republikance, izazvao podsmjeh Trumpa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je po povratku iz Sjedinjenih Država proglasio da je njegov “Plan pobjede” čiji detalji ostaju nepoznati za javnost naišao na dobar prijem.

“Zahvaljujem Kongresu Sjedinjenih Država na njegovoj nepokolebljivoj dvostranačkoj podršci i spremnosti da nam pomognu – da nam pomognu da pobijedimo. Senatorima, članovima Zastupničkog doma – svima koji vide koliko možemo zajedno. Dobili smo punu potporu za strategiju donošenja mira – mira kroz snagu,” rekao je prema citatu ukrajinske državne izvještajne agencije Ukirnform.

S druge strane, zapadnjački mediji dvoje ili propituju takve dojmove.

Iritiranje republikanaca, Trumpa

BBC piše kako je nejasno je li Zelenskij bliže ispunjavanju želja i zahtjeva, ali je izvjesno da je antagonizirao visokopozicionirane republikance i njihovog kandidata u utrci za predsjedanje Sjedinjenim Državama, Donalda Trumpa.

Zelenskij je tijekom posjeta dao intervju za renomirani New Yorker magazin u kojem je rekao da Trump “zapravo ne zna kako zaustaviti rat”, dok je njegovog potpredsjednika J.D. Vancea karakterizirao kao “suviše radikalnog”.

Trump je u dosadašnjoj kampanji opetovao da će donijeti mir u Europu, uključujući izjavu da to može postići u 24 sata, dok Vance postojano i otvoreno zagovara prekid vojne i druge pomoći Ukrajini uz argument da ona izjeda proračun, produbljuje deficit i poskupljuje zaduživanje i da Kijev, u konačnici, ne može pobijediti Rusiju.

Njegove opaske o Trumpu i Vanceu bile su “velika pogreška”, komentirala je u takvom kontekstu Marija Zolkina, ukrajinska politička analitičarka i znanstvena novakinja Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE).

Drugi promašaj odigrao se u za predsjedničke izbore značajnoj, a potencijalno i ključnoj američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji gdje je Zelenskij posjetio tvornicu streljiva isključivo u društvu demokrata, što su neposredno osudili visokopozicionirani republikanci u Kongresu uz optužbu da je riječ o uplitanju i utjecaju na izbore.

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma, Mike Johnson, od Kijeva je zatražio ostavku ukrajinske veleposlanice Oksana Markarove koja je organizirala posjet tvornici (AP).

Zolkina je republikansku “povratnu paljbu” karakterizirala kao “veliko iznenađenje” za Zelenskog i njegov inače uglađenu PR mašinu.

Susret s Trumpom

Trump je ususret posjetu Zelenskog rekao da ga neće primiti, ali se par ipak susreo u petak u Trump Toweru u New York Citiyju.

Njihov je zajednički nastup, naširoko komentiran na društvenim mrežama, na trenutke bio neprijatan.

Trump je deklarirao da uživa “jako dobre odnose” s oba zaraćena predsjednika, Putinom i Zelenskim, na što je potonji nježno dobacio kako se nada da su odnosi njih dvojice ipak bolji.

“Za tango treba dvoje,” odgovorio je uz podsmjeh Trump.


Povezane vijesti

Comment here