PolitikaPreporučeno

‘Točka sloma’ za ukrajinske branitelje | WP

Vojnici iz nekoliko ukrajinskih jedinica kažu da ih brojčana nadmoć ruskih snaga iscrpljuje i da njihove linije obrane pucaju pod neumoljivim pritiskom.

Washington Post od osoba na bojišnici doznaje da su Rusi s ljetom unaprijedili i doradili taktiku i pospješili komunikaciju te sada napadaju u malim timovima uz superiornu potporu topništva i dronova.

Iako su ruski gubici prema riječima intervjuiranih “zapanjujući”, pritisak je neumoljiv a ruska koordinacija sve uspješnija.

Kocka

Navedeni čimbenici, upareni s ukrajinskim poteškoćama u pronalasku i osvježavanju ljudstva, kao i odluka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovog vojnog zapovjedništva da se upuste u desant na rusku oblast Kursk, Rusima su omogućili osvajanja u oblasti Donjeck s brzinom i agresijom kakva nije zabilježena od prvih tjedana invazije u 2022. godini.

WP piše da su Ukrajinci u posljednjim tjednima “pred točkom sloma”, uz na trenutke panična i neorganizirana povlačenja i predaju velikih pojaseva teritorija.

Jedan od časnika iz 72. mehanizirane brigade koja se 1. listopada nakon dvije godine otpora povukla iz grada-citadele Vuledara u razgovoru je posvjedočio iscrpljenosti branitelja, rekavši da je ona velika koliko i odlučnost, ali da je u konačnici prevagnula ruska nadmoć u ljudstvu i streljivu.

Časnik je uz uvjetovanje anonimnosti naveo da je omjer ruskih i ukrajinskih topničkih voleja ususret kapitulaciji iznosio 10 prema 1. Grad su neumoljivo tukli i bombardirali ruski mlažnjaci, klizne bombe uništavale su dugačke linije rovova i svakog tko se u njima zatekao.

Blef

Pasi Paroinen, analitičar Black Bird grupe sa sjedištem u Helsinkiju koja informacije prikuplja od javno dostupnih obavještajnih i drugih izvještaja, za WP je rekao da su ruske snage u kolovozu i rujnu napredovale najbržim tempom od 2022. godine.

Pritisak je najsnažniji na jugu oblasti Donjeck gdje su osvojena 823 četvorna kilometra, od koji oko 694 na liniji bojišnice od Bahmuta do Vuledara.

Ukrajina je najveći gubitak teritorija iskusila od sredine kolovoza do sredine rujna, rekao je Paroinen, razdoblju koje koincidira s ukrajinskim desantom na Kursk koji je već prihvaćen kao slijepa ulica i strateški poraz.

Kijev je ofenzivi na Kursk posvetio 30.000 vojnika – od kojih je prema navodima ruskog ministarstva obrane od 6. kolovoza do 1. listopada ubijeno 19.250 (TASS) – uz procjenu da će infiltracija Rusiju prisiliti na premještanje trupa s bojišnice razvučene preko 1.000 kilometara. Umjesto priželjkivanog scenarija, ruski predsjednik Vladimir Putin i novi ministar obrane Andrej Belousov odlučili su “pozvati blef” i u obranu Kurska poslali pričuve i elitne čečenske borce.

Umjesto popuštanja, pritisak unutar Ukrajine je osnažen.

Fundament

Pojedini zapadnjački analitičari sada uvažavaju da je oklada rezultirala slabljenjem ukrajinskih linija obrane i pogoršala deficit ljudstva.

Ukrajini naklonjen viši suradnik američkog Instituta za istraživanje vanjske politike, Rob Lee, prepoznaje da su teški gubici iskusnih i prekaljenih ukrajinskih vojnika u Kursku kumovali pogoršanju situacije duž bojišnice jer je obrana prepuštene svježim i nedovoljno uvježbanim snagama s poljuljanim moralom.

“Mnogi od ovih problema su temeljni, i oni nisu popravljeni,” rekao je Lee uz procjenu da bi se situacija za branitelje mogla poboljšati ako Ukrajina pospješi mobilizaciju ili pripremi nova operativna iznenađenja.



Povezane vijesti

Comment here