Politika

Rusi preuzeli kontrolu nad podzemljem Vuledara, u gradu zatekli oko 115 civila

Denis Pušilin, administrator samoproglašene i Rusiji pripojene Narodne republike Donjeck (NRD) u četvrtak je u objavi na mikroblogu Telegram rezimirao situaciju u ukrajinskom gradu-citadeli Vuledaru čiji su branitelji kapitulirali 1. listopada.

Ukrajinci su obranu Vuledara učvršćivali kroz desetljeće odmjeravanja sa separatistima, grad je ruskim pritiscima postojano odlijevao od početka invazije u veljači 2022. godine.

“Otvorilo se mnogo toga što je neprijatelj pripremao ovih gotovo deset godina: nekoliko kilometara podzemnih skloništa, prolaza koje je koristio neprijatelj. Sada je sve pod kontrolom ruskih oružanih snaga,” rekao je Pušilin u videoporuci.

Podsjetio je na taktički i strateški značaj “citadele” smještene na uzvisini koja otežava prilaz i čije visoke zgrade služe kao vidikovci, snaže signale repetitora i omogućuju nadzor desetaka kilometara teritorija.

Naveo je da je u gradu s prijeratnom populacijom od 14.000 ljudi zatečeno oko 115 civila koji su zbrinuti i najavio da će obnova započeti čim okolnosti dozvole.

“Nakon razminiranja također će se napraviti procjena i svi planovi, svi prijedlozi za obnovu ovog naselja bit će dostavljeni. Ali malo kasnije,” rekao je.

Rusija se pokazala gipkom u obnovi gradova koje je pretvorila u ruine.

Pušilin je naredio utemeljenje državnog odličja NRD-a s nazivom “Za oslobođenje grada Vuledara”, čestitao stanovnicima i izrazio uvjerenje da će preuzimanje kontrole nad tako značajnim strateškim uporištem pospješiti i ubrzati napredak ruskih snaga u Donjecku.

Veliki rizici od mina

Stručnjak za razminiranje Andrej Šenaurin u četvrtak je za rusku državnu izvještajnu agenciju TASS rekao da će razminiranje grada i okolice potrajati godinu dana i zahtijevati najmanje 1 000 pirotehničara.

“Prema preliminarnim procjenama, razminiranje Vuledara od strane odreda od oko tisuću stručnjaka trajat će najmanje 12 mjeseci. Naravno, mnogo će ovisiti o stvarnim uvjetima ovdje, uključujući i odsutnost neprijateljstava,” rekao je Šenaurin.

“Rizici od mina su veliki. Vuledar je vidio teške borbe. Na prilazima gradu i unutar njega neprijatelj je postavio kaotična minska polja. Nema pouzdanih informacija. Nisu isključene paklene zamke i improvizirane eksplozivne naprave. U takvoj situaciji jedan stručnjak humanitarnog razminiranja dnevno može očistiti i razminirati otprilike 50 četvornih metara,” dodao je.



Povezane vijesti

Comment here