PolitikaPreporučeno

Rusi kontroliraju 2/3 Torecka

Rusi su u tjedan dana uličnih tuča uspostavili kontrolu nad dvije trećine grada Torecka, administrativnog središta u Bahmutskom okrugu s prijeratnom populacijom od trideset tisuća ljudi.

“Više od dvije trećine grada definitivno je oslobođeno,” rekao je u utorak Denis Pušilin lider samoproglašene i Rusiji pripojene Narodne Republike Donjeck (NRD).

Njegova se tvrdnja zrcali u ukrajinskim izvještajima.

Anastasia Bobovnikova, glasnogovornica Operativne taktičke skupine Luhansk, u ponedjeljak je rekla da u Torecku nema neoštećenih zgrada ili skloništa.

“Sada grad više nalikuje pustinjskom planetu: nema skloništa za civile ili vojnike, i nažalost, to neprijatelju omogućuje da okupira nova područja, ali na spaljenoj zemlji,” rekla je prema citatu Kyiv Independenta.

Dodala je da se ruski vojnici kroz grad kreću u civilnoj odjeći, što je taktika zamijećena i u drugim urbanim sredinama.

Ruska oštrica zapadno od Torecka trenutno se nalazi u neposrednoj blizini grada Pokrovska, a na sjeveroistoku kod grada Časiv Jara. Cestovne rute od Bahmuta do Pokrovska u pojedinim su dijelovima u “sivoj zoni” koja podrazumijeva aktivne okršaje i nastojanja da se logističke rute presjeku ili obrane.

Cestovne rute pod kontrolom ruskih snaga na crti bojšnice od Bahmuta do Pokrovska; Foto: Google Maps/Grabancijaš

Rusi su s početkom listopada preuzeli i inicijativu u oblasti Zaporožje.

Grabancijaš/TASS/Kyiv Independent


Povezane vijesti

Comment here