PolitikaPreporučeno

Golema oklada na pobjedu Trumpa, interne brige Demokrata, oprezni optimizam Republikanaca

Donald Trump, republikanski kandidat na izborima za predsjedanje Sjedinjenim Državama, u posljednja se 24 sata na kladionicama neuobičajeno oštro otrgnuo svojoj demokratskoj protukandidatkinji Kamali Harris.

Trump je s ulaskom u ciljnu ravninu na najvećem svjetskom prognostičkom tržištu, Polymarketu, kotirao dvostruko bolje nego prije dva tjedna, kada je zabilježen prvi veliki skok oklada na njegovu pobjedu.

Prednost se sada udvostručila s 10% na gotovo 20%.

Wall Street Journal prepoznaje da republikanski kandidat na platformama za klađenje u posljednjim tjednima uživa bolje izglede od svoje suparnice, ali ističe da bi njegova kotacija na Polymarketu mogla biti “fatamorgana” jer je aktualni skok potaknut golemim okladama s četiri računa čiji su vlasnici na pobjedu Trump zajedno uložili oko 30 milijuna dolara u stablecoinsima.

Nepovjerenje u ankete, interna zabrinutost Demokrata

Velika većina standardnih istraživanja renomiranih anketara trenutno sugerira “mrtvu trku”, odnosno marginalnu prednost jednog ili drugog kandidata.

Pristrani izvori istovremeno izlaze iz okvira statističke pogreške, često s postotcima koji su neuvjerljivi ili prihvaćeni kao propaganda.

Reuters je u takvom kontekstu zabilježio zanimljiv detalj o nelagodi i zabrinutosti Demokrata čije su interne ankete lošije od javnih.

Dva izvora upoznata s istraživanjima, procjenama i projekcijama kažu da je prednost Harris u sedam presudnih saveznih država redom unutar margina statističke pogreške.

Demokrate najviše brine poravnanje u Pennsylvaniji koja donosi najveći broj delegata i gdje je Harris prije dva tjedna uživala četiri postotna boda prednosti. Njezini su izgledi blago porasli u Wisconsin, a pali u Michiganu.

Tri donatora Trumpa za Reuters su rekla da su u posljednjim danima sve uvjereniji u njegove izglede.

“Bio sam na telefonu s kampanjom. Oni su oprezno optimistični,” rekao je jedan od darivatelja.

“Moramo osvojiti samo jednu od država plavog zida, to je izrazito izvedivo,” dodao je u referenci na Michigan, Wisconsin i Pennsylvaniju, “swing države” gdje blagu prednost uživaju Demokrati i gdje prevagu može donijeti tek nekoliko desetaka glasova.

Broj delegata u sedam ‘swing’ država prihvaćenih kao ključnih za pobjedu na američkim predsjedničkim izborima

Povezane vijesti

Comment here