Biznis i ekonomija

Malaga uvodi zabranu kratkoročnog najma u 43 gradske četvrti

Španjolska turistička meka Malaga uvodi zabranu kratkoročnog iznajmljivanja u 43 gradske četvrti u nastojanju da lokalno stanovništvo zaštiti od turizmom uvjetovanog divljanja cijena.

Reuters piše da je riječ o širem porivu uvjetovanom rastućim građanskim nezadovoljstvom zbog posljedica masovnog turizma, među gradovima koji će do 2028. godine dokinuti dozvole za kratkoročni najam je i prijestolnica Barcelona.

Situacija u Malagi postala je akutnom uslijed nedostatka stambenog prostora i proliferacije kratkoročnog najma putem online platformi kakve su Airbnb ili booking.com. Tu su i pomodni “nomadi” kojima okolnosti nude slobodu biranja boravišta za rad na daljinu.

Prema podacima Banke Španjolske potražnja za najmom u posljednjem je desetljeću uvjetovana i migrantima, uključujući strane radnike, te neprilikama u obiteljima s niskim dohotkom kojima je put do prve nekretnine trnovit ili nemoguć.

Stanodavci turističku ili nomadsku rentu preferiraju jer je ona lukrativnija.

Gradonačelnik Malage, Francisco De la Torre, prošlog je tjedna rekao da grad ima 14.000 hotelskih kreveta i 40.000 kreveta za privatno iznajmljivanje. Najavio je da će zabrana ciljati na četvrti u kojima je postotak stanova u kratkoročnom najmu veći od 8%.

Gradsko vijeće navodi da je situacija najakutnija u okolici centra gdje se nalazi 65% privatnih turističkih kapaciteta.

Najam u tim četvrtima je skuplji a broj lokalnih stanovnika manji, rečeno je, uz napomenu da će se ograničenja revidirati svake godine.

De la Torre je također poslao pismo ministru turizma Jordiju Hereu tražeći dozvolu za uvođenje poreza na noćenja u kućama za odmor koji bi se koristio za subvencioniranje socijalnih stanarina. Turisti koji borave u hotelima bili bi oslobođeni danka.

Njegov zahtjev pritom podrazumijeva reforme nacionalnog zakonodavstva.

Zrcaljenje

“Pobuna” protiv masovnog turizma i njegovih tekovina u Španjolskoj u posljednjim je godinama sve intenzivnija. Nacija je 2024. godinu zaključila s još jednom rekordnom sezonom te shodnim negodovanjem autohtonog stanovništva.

Privatni kapaciteti i posljedice masovnog turizma sve su gorljivija tema i u Hrvatskoj. Primjerice, stranka Možemo! ove je godine upozorila na “crne scenarije” u Istri.


Povezane vijesti

Comment here